Extern

Premierul Ungariei Viktor Orban şi președintele Ucrainei Volodimir Zelenski au discutat despre perspectivele încheierii războiului ruso-ucrainean

post-img
Premierul Ungariei Viktor Orban şi președintele Ucrainei Volodimir Zelensk

Premierul Ungariei Viktor Orban şi președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy au discutat azi la Kiev despre perspectivele încheierii războiului ruso-ucrainean şi problemele care persistă în relaţiile bilaterale dintre ţările lor. Orban a venit pentru prima dată în Ucraina de la începutul invaziei ruse la scară largă, el fiind un critic înveterat al sprijinului militar occidental pentru Ucraina şi singurul lider european care menține relații cu președintele rus Vladimir Putin.

Soluţionarea conflictului militar ruso-ucrainean a fost una dintre principalele teme abordate azi de Viktor Orban cu preşedintele Volodymyr Zelenskyy. Premierul Ungariei a salutat eforturile şefului statului ucrainean de a găsi o soluţie de pace cu sprijinul comunităţii internaţionale şi a subliniat că încetarea focului trebuie să fie prima condiţie pentru soluţionarea conflcitului militar. Viktor Orban a subliniat că iniţiativele de pace pot avea sorţi de izbândă însă e nevoie de timp, fiindcă regulile diplomației internaționale sunt lente și complicate.

VIKTOR ORBAN premierul Ungariei: Acest război de care suferiți afectează profund securitatea europeană. Apreciem foarte mult acele inițiative pe care președintele Zelenskyy le-a făcut pentru pace. I-am solicitat președintelui să se gândească dacă am putea inversa ordinea și să accelerăm discuțiile de pace prin încheierea întâi a încetării focului. O încetare a focului legată de un termen limită ar oferi șansa de a accelera discuțiile de pace.”

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a mulţumit la rândul său Ungariei pentru participarea la Summitul Global pentru Pace, care a avut loc recent în Elveția, dar nu a răspuns direct propunerii lui Viktor Orban privind încetarea focului pentru avasarea negocierilor de pace, punând în schimb accent pe relațiile bilaterale dintre Ucraina şi Ungaria.

VOLODYMYR ZELENSKYY preşedintele Ucrainei: „În general, conținutul dialogului nostru cu privire la toate problemele de astăzi ar putea să servească drept bază pentru un viitor document bilateral între țările noastre - un document care să reglementeze toate relațiile noastre ce ar putea avea la bază o abordare reciproc avantajoasă pentru relațiile bilaterale dintre Ungaria și Ucraina, (n.r. un document) care va permite popoarelor noastre să beneficieze de beneficiile unității europene.”

Premierul maghiar Viktor Orban a mers azi la Kiev la o zi după ce Budpesta a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene. Potrivit relatărilor presei occidentale, el a decis să întreprindă această vizită după ce Ucraina a făcut concesii Ungariei în problema drepturilor speciale ale minorității maghiare din Transcarpatia. Budapesta ar fi acceptat în schimb începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter