Romania La Zi

Studenţii români au câştigat argintul la Olimpiada Internaţională de Informatică de la Moscova. Românii au surclasat universităţi de top din întreaga lume

post-img

România a urcat pe podiumul internaţional la informatică. Trei tineri studenţi la Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti au câştigat medalia de argint la Olimpiada organizată la Moscova.

Lucian Bicsi, Theodor Moroianu şi Livia Măgureanu sunt studenţii care au câştigat medalia de argint la Concursul Internaţional de Informatică, scrie Digi24.

Teodor Moroianu, medaliat cu argint la Olimpiada de Informatică: Performanţa e rezultatul a doi ani de muncă destul de intenşi. Adică săptămânal, cel puţin, am discutat, am făcut simulări de concurs, am discutat probleme şi faptul că performanţa e şi bine văzută, adică e cea mai bună performanţă din universitatea noastră în 20 de ani, mă bucură foarte mult.

Românii au fost primii care au reuşit să rezolve două dintre problemele din concurs.

Lucian Bicsi, medaliat cu argint la Olimpiada de Informatică: Eu sunt la a doua participare la finala concursului astuia. Parte din mine încă nu conştientizează în totalitate rezultatul pe care l-am obţinut. E cu siguranţă un rezultat spectaculos şi pentru noi.

Au trecut prin mai multe etape până în finala celei mai importante competiţii de programare, care s-a desfăşurat la Moscova. Au participat 50 de mii de studenţi, adică aproximativ 16.000 de echipe din 111 ţări.

Adrian Budău, antrenor: Nivelul de dificultate este cu siguranţă altul. Anumite probleme, cele mai simple din concurs, ar putea fi rezolvate cu cunoştinţele din facultate, dar nivelul la care se ridică dificultatea concursului, da, necesită pregătire în particular.

Rezultatul se traduce prin sute de ore de pregătire, dar şi multă pasiune, la care s-a adăugat piedica pusă de pandemie, pentru că o perioadă nu s-au mai putut întâlni.

Livia Măgureanu, medaliată cu argint la Olimpiada de Informatică: A trebuit să dăm simulări pe Zoom sau Google meet, în orice caz, de la distanţă, ceea ce e o experienţă foarte diferită de a le da în persoană, e un pic mai greu, nu mi se pare că se comunicăla fel de bine.

Studenţii antrenaţi de Adrian Budău au surclasat universităţi de top din întreaga lume, precum Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii.