Romania La Zi

„România în fiecare zi”. La 25 decembrie 1927 s-a născut actorul Matei Alexandru

Actorul Matei Alexandru s-a născut la 25 decembrie 1927 la Goioasa (judeţul Bacău). A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" secţia actorie în 1951, deşi începuse facultatea la Iaşi, în anul 1948.

Fost deţinut politic, închis, împreună cu tatăl Matei Dumitru şi fratele Matei Octavian, este dat afară din facultate... Revine, la Bucureşti, unde-şi continuă facultatea. Tatăl - Matei Dumitru, fost fruntaş liberal, are funcţia de primar al comunei Goioasa. Primar fiind, nu şi-a luat niciodată indemnizaţia, lăsând-o în beneficiul obştii. Părinţii sunt deportaţi, toate bunurile confiscate, iar tânărul student este nevoit să muncească pentru a se întreţine. Noaptea descărca vagoane de marfă în Gara Obor, iar ziua mergea la facultate şi...figuraţie la Teatrul Naţional, la Radio şi unde i se mai oferea posibilitatea...65 de ani pe scena Naţionalului bucureştean.

Matei Alexandru a interpretat roluri în film, radio şi televiziune, dar a fost prezent şi pe scena teatrului. De asemenea, a semnat regia unor spectacole de teatru TV.

Pe scena teatrului a jucat în piese de Jaroslav Hašek, Molière, Eugene O'Neill, Friedrich Dürrenmatt, Carlo Goldoni, Ion Luca Caragiale, Anton Cehov şi Mihail Sebastian.

Printre filmele în care a jucat se numără Weekend cu mama (2009), Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003), Corul Pompierilor (2000), Muşchetarii în vacanţă (1984), Grăbeşte-te încet (1981), Elixirul tinereţii (1975) şi Ultimul cartuş (1973).

Să nu uităm să iubim România în fiecare zi. Acest proiect este realizat cu sprijinul Guvernului României, prin intermediul Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova.