ACTUALITATE

Legislaţia în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal va fi modificată. Au fost constatate abuzuri la colectarea unor astfel de date

Legislaţia Republicii Moldova în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal va fi modificată, pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene. Şi asta pentru că, de multe ori, numele, adresa, numărul de telefon, adresa electronică sau datele bancare au fost folosite abuziv de unii agenţi economici.

Fie că vrem să procurăm un produs electronic, fie că vrem să participăm la o tombolă sau suntem clienţii unor companii, ne sunt cerute datele personale. Acest lucru nu se face întotdeauna conform normelor legale sau nu ne sunt oferite suficiente informaţii despre cine şi cât timp va folosi aceste date. Potrivit Asociaţiei pentru protecţia datelor private acest lucru se întâmplă pentru că nu există o legislaţie clară.
 
„Noi foarte des interpretăm eronat cerinţele legale atunci când merge vorba de semnarea unui contract sau de prestare unor servicii nu poate fi solicitat consimţământul pentru colectarea datelor cu alte cuvinte operatorul de date nu trebuie să vă solicite consimţământul si dvs. nu trebuie să le acceptaţi pentru că el nu contează aici contează normele contractuale”, a declarat SERGIU BOZIANU, preşedinte, Asociaţia pentru protecţia datelor private.
 
Cele mai sigure companii care colectează date cu caracter personal sunt cele bancare şi operatorii de telefonie mobilă, pentru că  lucrează deja cu legislaţia din Uniunea Europeană şi au implementat Regulamentul general privind protecţia datelor, aprobat la nivel european. Unele din ele nu au aşteptat ca statul să protejeze prin lege aceste date şi au adus pe piaţă aplicaţii care ne ajută să evităm unele abuzuri sau să prevenim colectarea, fără acordul nostru, a datelor personale.
 
„Orice date trebuie să aibă un fel de aprobare din partea datelor ca să fie folosiţi de ceilalti asta este regula generală deci fără o aprobare pentru folosirea acrodul lor. Nu putem sp ii sunăm cu oferte nu putem să trimitem datele intre companii asta este cea mai importantă regulă referitor la GDPRE”, a declarat LÁSZLÓ DIÓSI, CEO bancă comercială.
 
„Una din aplicaţiile pe care aş putea să le propun clienţilor noştri este MSecuruty  care asigură securitatea gadgeturilor care utilizează zi de zi totodată  pentru cei care au şi copii avem aplicaţia kasperskz seif kidys care le dă acea oportunitate pentru a verifica ce fac copii lor în acel mediu online”, a declarat şi DIANA BUCIUSCAN, expert în protejarea datelor cu caracter personal.
 
Asociaţia Businessului European în Republica Moldova a încercat, împreună cu mai multe companii, să găsească soluţii la îmbunătăţirea cadrului normativ şi să impulsioneze procesul de armonizare a legislaţiei cu cea europeană. De aceea, asociaţia a organizat la Chişinău o conferinţă internaţională despre importanţa protecţiei datelor personale.
 
„Businessul are necesităţi foarte simple ei vor o claritate în elaborarea cadrului legal clar fără să fie interpretabil. Ca să fie clar legislaţia la acest capitol atinge nu doar companiile mari dar toate…care folosesc date cu caracter personal”, a precizat MARIANA RUFA, EBA Moldova.
 
Parlamentul Republicii Moldova a votat acum doi ani, în prima lectura, legea privind datele cu caracter personal.

Din 2018 până în prezent toate încercările de a armoniza legislaţia naţională la cea  internaţională la acest capitol nu s-au soldat cu un succes.