Parteneriat De 10

Nicu Ştirbeţ: Suntem parte a familiei europene

„Suntem parte a familiei europene, iar valorile Republicii Moldova sunt perfect aliniate cu cele europene!” Este opinia lui Nicu Ştirbet, un tânăr din Republica Moldova, format în spiritul valorilor europene, care dezvoltă proiecte şi acasă.

Experienţa lui Nicu Ştirbeţ este o dovadă în plus că liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană a facilitat schimbul de valori, dialogul intercultural, transferul de idei, iar mulţi tineri de la noi au reuşit să se integreze în spaţiul cultural şi valoric al UE. Ei au devenit mai tentaţi să participe la programe europene, să călătorească şi să interacţioneze cu semenii lor şi să aducă practicile europene acasă.

Nicu Ştirbeţ este originar din satul Văleni, raionul Cahul – o localitate din sudul Republicii Moldova, iar acum se află în Germania. A investit mult în studii,  a desfăşurat stagiile de practică în cadrul mai multor organizaţii internaţionale, printre care Consulatul României de la Londra, Ambasada României de la Viena, Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena.

A iniţiat proiectul „ReDescoperă Lunca Prutului” şi l-a implementat la baştina lui, în satul Văleni, raionul Cahul, fiind un exemplu de implicare a diasporei ca agent de dezvoltare locală. Pentru teza de licenţă/masterat a ales tema „Dezvoltarea ecoturismului în Lunca Prutului” şi a propus un plan de dezvoltare. În baza acestuia, a implementat mai multe proiecte.

„Proiectul „ReDescoperă Lunca Prutului” vine în contextul instituirii primei rezervaţii a biosferei din Moldova sub egida UNESCO. Această iniţiativă încearcă să încurajeze eforturile locale de dezvoltare a ecoturismului. A fost un proiect în parteneriat cu Biroul Relaţii cu Diaspora din Republica Moldova şi cu unele asociaţii de studenţi din România (Galaţi, Bucureşti), dar şi din Elveţia”, susţine tânărul.

Toate părţile implicate în proiect au prezentat Lunca Prutului în cadrul unui festival de vinuri din Elveţia. În acest mod, diaspora a contribuit la promovarea şi dezvoltarea ţării.

Cu eforturi comune, a fost amenajat un parc cu teren de joacă la Văleni, o scenă de vară. Urmează să fie organizate mai multe acţiuni ce ar contribui la crearea unei infrastructuri turistice în zonă care ar favoriza dezvoltarea unor afaceri.

Nicu Ştirbeţ a vorbit despre iniţiativele şi proiectele implementate su sprijinul organizaţiilor europene, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA. Accesaţi acest link pentru a privi întreaga emisiune.