EXTERN

Zelenski îi invită pe preşedintele şi cancelarul Germaniei la Kiev de 9 mai, când Rusia marchează victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial

post-img

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe preşedintele german Frank-Walter Steinmeier şi pe cancelarul Olaf Scholz să viziteze Kievul pe 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, notează CaleaEuropeană.ro

“Este invitat să vină în Ucraina, poate face acest pas politic foarte puternic de a veni aici pe 9 mai, la Kiev. Nu vă explic semnificaţia, cred că sunteţi suficient de cultivaţi pentru a înţelege de ce“, a declarat Zelenski pentru think tank-ul britanic Chatham House, citat de Deutsche Welle.

Frank-Walter Steinmeier şi Volodimir Zelenski au pus capăt fricţiunilor bilaterale apărute în urma refuzului Ucrainei de a-l primi pe înaltul demnitar german într-o vizită la Kiev. Cei doi şefi de stat au avut joi o conversaţie telefonică, în care au abordat inclusiv chestiunea unei posibile vizite a preşedintelui federal şi a cancelarului Olaf Scholz la Kiev, potrivit sursei citate.

Steinmeier, care a fost îndelung criticat pentru relaţiile sale cu Rusia şi afinităţile politice faţă de o cooperare cu Moscova, intenţiona să efectueze o vizită în capitala Ucrainei împreună cu şefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia şi Lituania la jumătatea lui aprilie, dar i s-a transmis că vizita sa nu este binevenită la Kiev.

Ambii preşedinţi au descris discuţiile ca fiind “foarte importante şi foarte bune”. “Iritaţiile din trecut au fost clarificate”, a spus preşedinţia de la Berlin.

Între timp, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, va efectua în curând o vizită în Ucraina, după cum a anunţat joi cancelarul Olaf Scholz. De asemenea, liderii grupului G7, a cărui preşedinţie este asigurată anul acesta de Germania, se vor reuni virtual cu Volodimir Zelenski de Ziua Victoriei în Europa, pe care Occidentul o marchează la data de 9 mai.

Invazia militară a Rusiei în Ucraina a determinat Berlinul să îşi asume decizii opuse politicii sale de destindere faţă de Moscova, la 180 de grade faţă de politica sa tradiţională. Guvernul condus de Olaf Scholz a suspendat imediat procedura de certificare a gazoductului Nord Stream 2, a decis să injecteze 100 de miliarde de euro în bugetul apărării, a hotărât să furnizeze în premieră arme de luptă Ucrainei şi şi-a asumat reducerea dependenţei de gazul rusesc, o decizie în acest sens fiind inclusiv preluarea controlului asupra filialei germane a Gazprom cu scopul de a preveni o perturbare a aprovizionării.

În luna martie, când s-a adresat Bundestagului, preşedintele ucrainean a rostit cuvinte dure la adresa guvernului german în legătură cu interesele economice ale acestuia faţă de Rusia: “Am putut vedea dorinţa dumneavoastră de a continua să faceţi afaceri cu Rusia, iar acum suntem în plin război rece. Şi, din nou, acest lucru este ceva ce nu aţi reuşit să vedeţi. Încă vă protejaţi în spatele unui zid care nu vă permite să vedeţi prin ce trecem noi. Dragă domnule cancelar Scholz, distrugeţi acest zid, daţi-i Germaniei rolul de lider pe care îl merită”.