Europa Azi

Liderii statelor membre au adoptat o declaraţie comună prin care reafirmă ”sprijinul fără echivoc” al UE pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest

post-img

Liderii instituţiilor UE şi ai statelor membre, împreună cu şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din Balcanii de Vest, s-au reunit în cadrul Summitului UE-Balcanii de Vest, găzduit de preşedinta slovenă a Consiliului UE. Cu acest prilej, liderii UE au adoptat o declaraţie comună, prin care îşi reafirmă sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest.

„UE îşi reafirmă sprijinul fără echivoc pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest şi salută angajamentul partenerilor din Balcanii de Vest faţă de perspectiva europeană, care este în interesul nostru strategic reciproc şi rămâne opţiunea noastră strategică comună. UE îşi reconfirmă angajamentul faţă de procesul de extindere şi faţă de deciziile luate în acest sens, pe baza unor reforme credibile din partea partenerilor, a unei condiţionalităţi echitabile şi riguroase şi a principiului meritelor proprii. Ne vom intensifica în continuare angajamentul comun pentru schimbarea politică, economică şi socială a regiunii, recunoscând în acelaşi timp progresele înregistrate de Balcanii de Vest. Reamintim, de asemenea, că este important ca UE să îşi poată menţine şi aprofunda propria dezvoltare, asigurându-şi capacitatea de a integra noi membri”, au decis liderii statelor membre, scrie Calea Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a încheiat recent o vizită de lucru în întreaga regiune a Balcanilor de Vest, salută declaraţia comună adoptată astăzi de statele membre.

„Vizita mea în regiune de săptămâna trecută mi-a confirmat convingerea. UE nu este completă fără Balcanii de Vest. Comisia Europeană va depune toate eforturile pentru a avansa procesul de extindere, planul de investiţii fiind în centrul angajamentului nostru”, a transmis Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă susţinută după adoptarea declaraţiei

Acest Summit a făcut parte din angajamentul strategic al UE faţă de Balcanii de Vest, în conformitate cu Agenda strategică 2019-2024. Acesta urmează summitului UE-Balcanii de Vest din 2018 de la Sofia şi summitului UE-Balcanii de Vest de la Zagreb din 2020, care s-a desfăşurat prin videoconferinţă.