ECONOMIC

VIDEO. Afacere de succes cu sere de roşii şi castraveţi la Comrat, graţie unui grant european

O seră sovietică de la marginea oraşului Comrat s-a transformat într-o mare afacere creată pe bani europeni. Un tânăr a avut curajul să caute finanţări aşa încât să poată aduce pe piaţă săptămânal câte 5 tone de roşii şi castraveţi crescuţi ecologic. Afacerea lui aduce profit şi altora, pentru că a creat şi trei locuri de muncă.

La marginea oraşului Comrat, pe locul unei sere sovietice lăsate pârloagă, se ridică astăzi o ditamai afacere cu roşii şi castraveţi. E businessul pus pe picioare de Constantin Filev. Şi-a început afacerea pe când avea 26 de ani, cu câteva sere mici construite în curtea casei. Sera pe care o administrează astăzi se întinde pe un hectar şi spune că a reuşit să aibă succes pentru că aduce pe piaţă roşii şi castraveţi crescuţi bio.

„Sunt fără nitraţi. Noi folosim doar îngrăşăminte organice. Vedeţi, în mijloc roşia este zaharoasă. Dar dacă pe margini roşia are o consistenţă albă, atunci ceva s-a făcut incorect. De obicei, acest lucru se întâmplă dacă este folosită o cantitate prea mare de îngrăşăminte”, declară antreprenorul.

Filev a reuşit să-şi extindă afacerea pentru că a avut norocul să obţină şi un grant de peste 9 mii de euro oferit de Uniunea Europeană.

„Să scriu un proiect nu a fost prima mea experienţă, dar a fost prima experienţă în care am avut un răspuns pozitiv. Am obţinut un grant prin programul de finanţare SARD de la Uniunea Europeană, bani cu care am cumpărat un tractor şi un cazan pentru încălzirea serei”, mărturiseşte bărbatul.

După 8 ani de muncă asiduă, Constantin Filev numără astăzi printre rândurile de roşii trei angajaţi. Pe Olga Davîdov am găsit-o aplecată asupra răsadului de castraveţi care va da roadă tocmai la toamnă. Dacă până nu demult jongla cu sticlele de alcool la tejgheaua unui bar din localitate, de trei ani, Olga a decis să-şi schimbe meseria.

„Chelner şi barman e bine să lucrezi, dar trebuie să ai şi nervi de fier. Oamenii sunt diferiţi, sunt şi din cei agresivi, gata chiar şi să te lovească, sunt şi oameni amabili. Aici este liniştit, nimeni nu-ţi spune nimic, nu te ceartă, nu te bate”, spune Olga Davîdov.

Din luna aprilie şi până toamna târziu, în noiembrie, Olga nu-şi permite nicio zi de odihnă. Şi roada e mare, dar şi acasă are de crescut 4 copii.

Pentru că a obţinut grantul de la Uniunea Europeană, Constantin Filev s-a angajat să creeze 6 locuri de muncă, aşa că astăzi se gândeşte cum să-şi extindă afacerea. Pe lângă Constantin Filev, alţi 29 de antreprenori din Unitatea teritorială Găgăuzia şi raionul Taraclia au beneficiat de granturi din partea Uniunii Europene prin programul „Susţinerea Agriculturii şi dezvoltării Rurale” implementat de PNUD.