Politic

ANTA a finisat prima etapă de implementare a standardului internațional anti-mită ISO 37001

post-img
ANTA a finisat prima etapă de implementare a standardului internațional anti-mită ISO 37001

Pe 10 iunie, 2024 Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a fost gazda unui eveniment important, susținut de Institutului de Standardizare din Moldova(ISM) și Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA).

În acest sens, Conducerea și angajații ANTA au primit primele certificate pentru corespunderea rigorilor standarduluiinternațional anti-mită ISO 37001, cu titlul de „Auditor intern în Sisteme de Management anti-mită”. Acest certificat va permite Agenției să reducă riscul de corupție și să sporească gradul de încredere din partea partenerilor în sistemul său de management, informează ANTA. 

Directorul ISM, Andrian Bunduc, a salutat faptul că ANTA este prima autoritate cu funcție de control din Moldova, care va fi certificată pe cerințele standardului anti-mită ISO 37001.

„Înțelegem foarte bine că anume instituții cu funcții de control sunt instituțiile cele mai vulnerabile în fața aspectului coruptibil. Implementarea standardului anti mită va ajuta la detectarea și combaterea corupției în cadrul structurilor statale, în consolidarea integrității instituționale și promovarea unui mediu de afaceri concurențial și corect”, a mai subliniat conducătorul instituției.

Radu Vrabie, directorul adjunct al Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA), apreciază efortul depus de către ANTA și subliniază că, această etapă face parte dintr-un proces complex și important în întărirea capacităților de control ale ANTA și în promovarea unor practici de lucru transparente și etice.

„La această etapă ne asigurăm că ANTA se aliniază celor mai bune practici europene, consolidând astfel încrederea populației în activitățile sale și servind drept model pentru alte autorități publice cu statut de control din Republica Moldova", a adăugat Radu Vrabie.

În procesul de certificare, ANTA este asistată de Institutul de Standardizare din Moldova, cu suportul programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA). 

Potrivit ANTA, sistemul de management anti-mită se bazează pe o serie de măsuri și mijloace de control, cuprinde cerințe privind politica și procedurile anti-mită, angajamentul și responsabilitatea conducerii, instruirea și verificarea cunoștințelor personalului, evaluarea periodică a riscului de mită, măsurile de control anti-mită, raportare, monitorizare și investigare.

Astfel, instruirea angajaților constituie unul din obiectivele de dezvoltare a Agenției în vederea consolidării integrității și a implementării standardelor internaționale în Republica Moldova, mai ales în contextul parcursului european.

Prin urmare,  după încheierea altor etape a cursului, ANTA va revizui procedurile de reglementare pentru ajustarea acestora în conformitate cu cerințele Uniunii Europene. Astfel, până în luna septembrie 2024, ANTA trebuie să fie pregătită pentru certificarea sistemului de management conform standardului ISO 37001.

ANTA este prima autoritate de control din Republica Moldova, care a demarat implementarea standardului internațional anti-mită ISO 37001.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter