Justiție

Procurorul general, Ion Munteanu, şi-a ales adjuncții

Procurorul general, Ion Munteanu, şi-a ales adjuncții

Procurorul general, Ion Munteanu, şi-a ales adjuncții, ale căror candidaturi au fost accepate de Consiliul Superior al Procurorilor. Este vorba despre Sergiu Rusu și Sergiu Brigai. Tot astăzi, membrii CSP au votat şi pentru candidaturile adjuncţilor interimari de la PCCOCS.

Şedinţa Consiliului Superior al Procurorilor a fost una publică. De dimineaţă, noul procuror general Ion Munteanu le-a propus mebrilor CSP candidaturile celor doi adjuncţi. Ambele au fost acceptate în unanimitate. La şedinţă a venit doar Sergiu Brigai, care a promovat evaluarea atunci când a candidat pentru o funcție de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Brigai va fi responsabil de domeniul judiciar.

SERGIU BRIGAI, adjunctul procurorului general: Eu înţeleg aşteptările societăţii de la procuratură şi anume aşteaptă finalitatea dosarelor gestionate de procuratură. Desigur, finalitatea este prin adoptarea sentinţelor irevocabile. Principalul obiectiv este ridicarea eficienţii acuzării de stat, dacă vorbim pe domeniul judiciar, însă cu o remarcă - respectarea drepturilor omului.

Sergiu Russu a deţinut, timp de doi ani, interimatul Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, a participat la şedinţă online. Acesta urmează să fie evaluat de Comisia vetting. El va fi responsabil de domeniul urmăririi peale. Tot astăzi, membrii CSP au acceptat două candidaturi propuse pentru funcţia de adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS. Aceștia sunt Alexandru Machidon, care lucrează acum în Procuratura Chișinău, și Dumitru Robu, fost procuror general interimar, în 2019 și în 2021-2022, în prezent procuror la PCCOCS. Precizăm că, peste 50 la sută dintre funcţiile de conducere din cadrul procuraturilor sunt conduse de şefi interimari.

DUMITRU OBADĂ, preşedintele CSP: În procuratură, majoritatea şefilor, adjuncţi ai şefilor în Republică sunt interimari, inclusiv în procuraturile specializate. Noi ne propunem prioritar în Procuratura Combaterea Criminalităţii Organizate şi cauze speciale să anunţăm concurs. Sperăm maxim într-o lună, dar este important să avem şi comisii de preselecţii.

Ion Munteanu a fost numit procuror general în data de 1 iunie, după ce a câștigat concursul organizat de CSP.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter