Politic

Deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoţi de la Mitropolia Moldovei au participat la o recepție de Ziua Naţională a Federației Ruse, organizată de ambasada Moscovei la Chișinău

Deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoţi de la Mitropolia Moldovei au participat la o recepție de Ziua Naţională a Federației Ruse, organizată de ambasada Moscovei la Chișinău

Mai mulți deputați comuniști, socialiști, din fostul partid Șor, dar și preoţi de la Mitropolia Moldovei au venit, cu flori și binedispuşi, la Ambasada Moscovei la Chișinău, la o recepție de Ziua Naţională a Federației Ruse. În curtea reprezentanţei diplomatice au intrat mașini de lux, inclusiv cu numere de înmatriculare de la Tiraspol. Totul se întâmplă în plin război sângerod dus de Moscova în Ucraina.

Rând pe rând, deputații din opoziție, dar și alţi invitați și-au făcut apariția la Ambasada Federaţiei Ruse de la Chișinău. Unii s-au arătat iritaţi de prezența jurnaliștilor. La fel și socialistul Bogdan Țîrdea.

BOGDAN ȚÎRDEA, deputat BCS: Am fost invitat de Ambasada, cere-i problema?  - Ce sărbătoriți? -Uitați-vă la mine pe canal și o să vedeți detalii.

În schimb, deputații nu s-au arătat deloc deranjați să participle la recepția organizată de un stat agresor.

ALEXANDR NESTEROVSCHI deputat BCS:  "Frații ruși sărbătoresc astăzi ziua națională și am venit să celebrăm împreună cu ei. … – Dar ucrainenii sunt frații noștri? – Da. Am verișori, verișoare care trăiesc în Ucraina, Rusia, Kazahstan. "  
– Și cum puteți sta la o masa cu un agresor?  
Nu-i consider agresori.
– Cine este agresor?
– E un război civil, rușii ucid rușii. - Ucrainenii nu-s ruși. - Rușii, ucrainenii, belarușii sunt popoare frățești.

DIANA CARAMAN deputat BCS: Astăzi am venit la o recepție diplomatică, la invitația Ambasadei Federației Ruse. Condamnați războiul dus de Rusia în Ucraina? – Cred că aceste acțiuni trebuie să înceteze.  Rusia este agresor? – În această situație nu pot vorbi din numele Rusiei, ci a cetățenilor noștri, care sunt pentru neutralitate.

Aceștia au evitat să ne spună dacă vor cere Moscovei să-şi retragă trupele din stânga Nistrului și să înceteze războiului în Ucraina.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat:– Pentru dvstră astăzi e sărbătoare? Cum puteți sărbători când în Ucraina mor oameni?
– Mor oameni peste tot în lume. Veţi cere încetarea războiului? …. (tăcere)

DENIS ULANOV deputat neafiliat:  R. Moldova trebuie să păstreze neutralitatea în plan politic, social, să nu dezbinăm societatea potrivit pozițiilor care vin din exterior. "

Printre invitați l-am observat şi pe fostul premier Vasile Tarlev, recent relansat în politică.

VASILE TARLEV fost premier al Republicii Moldova:   - Am foarte mulți prieteni în Rusia și evident că vreau să-i felicit.
– Dar în Ucraina aveți priteni?
– Da, mai mulți ca în Rusia. "  
 - Noi suntem pentru pace băieți, trebuie să susținem pacea.
– Dar Rusia este stat agresor, veți cere oprirea războiului?
– Trebuie să susținem pacea.

La recepție au venit și bașcanul regiunii gagauze, Evghenia Guțul, și deputata Marina Tauber.

EVGHENIA GUȚUL bașcanul UTA Găgăuzia: – Noi sărbătorim, astăzi, ziua Federației Ruse și vrem să-i felicităm pe cetățenii ruşi.

MARINA TAUBER deputat neafiliat:  Ziua Rusiei sărbătoresc și eu și cu mare mândrie am venit la invitația Ambasadei. – Sărbătoriți ziua unui stat agresor? – Nu cred că Rusia este un stat agresor.   - Cine bombardează, Ucraina, cine ucide copii în țara vecină? Cum puteți sta la o masa cu agresorul?
-  Da de ce nu informați ce face Ucraina, SUA?
– Știți că Rusia atacă și Ucraina se apără?
– Eu am altă părere. Acest război a fost inițiat de SUA.   - O să cereți Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova?
– Noi nu ne implicăm în afacerile altor state.

Pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chişinău au intrat mai multe maşini cu numere de înmatriculare din regiunea transnistreană, dar şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, vechi prieteni ai Rusiei - Belarus, Qatar şi Kazahstan.

DANIEL VODĂ purtător de cuvânt al Guvernului:  Participarea la astfel de evenimente a aratat încă o dată cine sunt prietenii și cine de fapt respectă țara și oamenii de aici.

Experții susțin că acțiunile agenților Federației Ruse în Republicii Moldova ar trebui supravegheate mai atent de autorități, mai ales în contextul scandalului legat de fostul șef al Statului Major al Armatei Naţionale acuzat de colaborare cu agenţi ai Federației Ruse.

ANDREI CURĂRARU expert, WatchDog: Am văzut o serie de declarații, inclusiv, din partea dnei Tauber, care consideră că problema transistreană este de fapt problema altui stat, cumva, de facto, confirmând că regiunea transnistriană  este un alt stat, fapt ce este neadevărat și nu conform constituție RM. Este interesant că a fost și dul Tarlev, relansat în politică și în spațiul public circulă informații că partidul lansat de acesta este și el finanțat de gruparea Șor. Este un eveniment care a  dat pe față mai mulți susținători deschiși ai F.Ruse în RM și trebuie să urmărim activitatea lor ca să înțelegem cu ei contribuie la războiul hibrid dus de F.Rusă în R.Moldova.

Din luna aprilie până în prezent, fugarul Ilan Șor a organizat, la Moscova, mai multe ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate grupului criminal, fiind creat blocul şi politic "Victorie". Iar oamenii legii au deconspirat mai multe căi ilegale de finanțare a formaţiunile afiliate lui Șor și au confiscat milioane de lei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter