Social

Schimbările climatice dau peste cap şi calendarul agricol. La început de iunie, în pieţele din R. Moldova sunt doldora de fructe care se coc, de obicei, cu o lună mai târziu

Schimbările climatice dau peste cap şi calendarul agricol. La început de iunie, în pieţele din R. Moldova sunt doldora de fructe care se coc, de obicei, cu o lună mai târziu

Temperaturile tot mai ridicate duc la schimbări majore şi în agricultură. La început de iunie, în pieţele din Republica Moldova poţi cumpăra fructe care, de obicei, se coc în iulie. Aşa că mulţi oameni s-au grăbit deja să guste zmeură, caise şi vişine, care sunt din belşug în acest an. Experţii spun că e o consecinţă a schimbărilor climatice şi că, în acest tempou, antreprenorii vor trebui să se adapteze la noua realitate.

DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: Dacă, anul trecut, caisele și zmeura se coceau abia în luna iulie, atunci în acest an, tarabele din Piața Centrală sunt deja pline cu aceste fructe. Asta, deşi e abia început de iunie.

Coacerea timpurie a fructelor îi bucură pe cei pofticioşi, nu şi pe producătorii care nu reuşesc să-şi vândă marfa.

"Anul acesta, totul a apărut mai devreme. Eu m-am mirat. Atât de devreme căpşunele au apărut şi deja se termină. De obicei, ele în luna aceasta abia încep a se coace, dar..."

Sinopticienii confirmă că încălzirea globală şi-a pus amprenta supra climei din Republica Moldova.

GHERMAN BEJENARU, şef, centru cercetare şi GIS: Pentru noi să avem temperaturi peste 30 de grade devine deja o realitate cu care ar trebui să ne deprindem. Cei mai călduroşi ani au fost anii 2000, 2002, 2007, 2012. Toată lumea de ştiinţă spune că noi suntem autorii acestei încălziri globale prin emisia nejustificată a cantităţilor mari cu efect de seră care învelesc globul ca o plapumă şi reţin această căldură.

Pentru ca afacerile antreprenorilor să dea roade în continuare, aceştia vor trebui să ţină pasul cu schimbările climatice. Experţii în agrobusiness le sugerează să fie antenţi la soiurile utilizate, dar şi zona unde aleg să cultive anumite fructe.

ANDREI ZBANCĂ, doctor în Științe Economice, consultant în dezvoltarea agrobusiness-ului: Cea mai mare problemă este îmbunătăţirea gamei sortimentale, cu sorturile de cândva nu este ok. Este foarte important, în condiţiile actuale, de ales corect terenul pentru plantarea plantaţiilor multianuale… ca noi să întârziem procesul de înflorire a livezilor şi asta să micşoreze riscul de îngheţuri târzii. Era cu roşu scris la noi că fructele sâmburoase nu se cultivă la nord, că acolo sunt îngheţuri. Eu vreau să vă spun că, reieşind din schimbările care sunt, la nord se cultivă tot mai mult cireşe, vişine…

În prezent, în pieţele din Republica Moldova, un kilogram de caise costă între 15 şi 30 de lei, iar zmeura şi căpşunele se vând la preţuri de 35 şi, respectiv, 45 de lei pentru un kilogram.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter