Actualitate

83 de ani de la primul val de deportări din Basarabia şi din nordul Bucovinei

83 de ani de la primul val de deportări din Basarabia şi din nordul Bucovinei

Azi se împlinesc 83 de ani de la primul val de deportări din Basarabia şi din nordul Bucovinei. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, mii de familii au fost ridicate cu forţa de NKVD-ul sovietic, urcate în trenuri şi duse în Siberia şi Kazahstan.

Drumul a durat două-trei săptămâni, iar condiţiile erau îngrozitoare. În plină vară, oamenii duceau lipsă de apă potabilă, fiecăruia revenindu-i doar câte 200 de mililitri de apă pe zi, iar de mâncare li se dădea doar peşte sărat. Astfel, la fiecare oprire a trenului, din vagoane se aruncau zeci de cadavre.

Potrivit estimărilor istoricilor, din Basarabia şi nordul Bucovinei au fost deportate peste 32 de mii de persoane, dar numărul exact nu poate fi stabilit. Unii au fost condamnaţi la munci silnice în lagăre, alţii - la moarte.

Ca urmare a Pactul Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939, Uniunea Sovietică a anexat regiunea dintre Prut și Nistru. Sub presiunea acestei înţelegeri între Hitler şi Stalin, România cedează Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Pentru a lichida orice tentativă de rezistență față de noul regim, noua putere sovietică a supus populația locală unui epurări masive.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter