Politic

Expert, despre sancțiunile SUA impuse Evgheniei Guțul: Cei din afară iau decizii mai dure și mai consecvente decât o facem noi. Mingea e în terenul Procuraturii Generale

post-img
Punctul pe AZi

Cei din afară iau decizii mai dure și mai consecvente decât o face Republica Moldova, declară expertul WatchDog, Andrei Curăraru, care susține că sunt multe persoane sub sancțiuni internaționale, dar nu au fost condamnate în Republica Moldova, în contextul în care astăzi, SUA au impus sancțiuni împotriva bașcanei din UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul.

"Cred că e prima rândunică. Vedem deja niște rezultate ale vizitei domnului Blinken la Chișinău. E important că nu e o sancțiune care se referă la poporul găgăuz, dar la cei care nu-s de acord cu pozițiile lor. Un astfel de semnal vine cu anumite nefacilități pentru această regiune, posibilitățile pentru ca să vină un oficial să discute cu bașcanul, aceste sancțiuni fac aproape imposibil. Suntem pe agenda SUA și oamenii de acolo înțeleg bine cazul și dosarul nostru. Trebuie să urmăm, cu siguranță, și pe căi interne. Avem multă lume sub sancțiuni internaționale, dar nu a fost condamnată în R. Moldova. Ne o ia pe dinainte americanii și aici cred că mingea este și în plasa Procuraturii Generale. De regulă, astfel de dosare ajung cu probe destul de temeinice de a lua aceste sancțiuni. Persoane ca doamna Guțul, care, de fapt, și acum înțelegem mai bine, de ce nu a intrat în componența Guvernului. Locul ei este în sistemul de justiție, nu în sistemul de putere executivă. Situația e, pe de o parte, neplăcută, pentru că ne o ia pe dinainte cei din afară, care iau decizii mai dure și mai consecvente decât o facem noi, dar să sperăm că autoritățile, în special, sistemul de justiție, se va activa inclusiv și datorită acestui mesaj de susținere din partea SUA", a declarat expertul WatchDog, Andrei Curăraru, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Dorin Recean, despre sancțiunile SUA impuse Evgheniei Guțul: „Reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova”

Totodată, și istoricul Sergiu Musteață susține că decizia luată de Autoritatea Centrală a SUA de a impune sancțiuni unor persoane, cum ar fi Evghenia Guțul, este binevenită, dar nu suficientă. Este necesar ca și structurile statului din Republica Moldova să acționeze mai prompt și mai ferm împotriva celor care pun în pericol securitatea țării și instigă la conflict și ură.

"Este o decizie asumată de către Autoritatea Centrală a SUA. Mai degrabă, aș zice, că e un îndemn spre a fi mai responsabili în R. Moldova. Cetățenii așteaptă acțiuni din partea justiției, față de astfel de persoane cum este Evghenia Guțul care, nu doar pune în pericol securitatea R. Moldova, dar și provoacă la conflict, instigă la ură. În contextul actual, este binevenită această decizie, dar nu e suficientă, deoarece ei vor continua provocările. E evident ce s-a întâmplat zilele trecute la Moscova, se prevede un plan bine gândit pentru perioada următoare. În acest context, structurile statului trebuie să devină mult mai prompte în relația cu astfel de cetățeni, să contribuie la integritatea țării, la securitatea și pacea în R. Moldova. Vedem că acest șir, al provocărilor de la Comrat continuă, mai ales că ele sunt încurajate de la Moscova. Toată societatea trebuie să își asume această responsabilitate de a garanta pacea și liniștea în R. Moldova", adaugă istoricul Sergiu Musteață.

Citește și: Igor Grosu despre Congresul „Victoria” de la Moscova: Kremlinul a ales bandiții

Amintim că SUA au impus sancțiuni împotriva bașcanei din UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul și a trei companii din R. Moldova care au furnizat Rusiei componente pentru avioane.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter