Covid 19

Republica Moldova este pe ultima poziţie în clasamentul european la vaccinare, ADEPT

post-img

Republica Moldova este pe ultima poziţie în clasamentul european la vaccinare, cu o rată de aproximativ 30%. Această rată scăzută este determinată de neîncrederea majorităţii cetăţenilor în vaccinuri, lucru confirmat de rezultatele cercetărilor sociologice. Un impact au şi campaniile anti-vaccinare promovate prin intermediul reţelelor de socializare, arată raportul „Eficienţa gestionării crizei COVID-19 în Republica Moldova, perioada august-decembrie 2021”, realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă „ADEPT” şi prezentat în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Potrivit directorului executiv ADEPT, Igor Boţan, situaţia satisfăcătoare a procesului de combatere a pandemiei, pe fundalul unei rate de vaccinare scăzute, are printre explicaţii faptul că într-o ţară preponderent rurală, cum este Republica Moldova, intensitatea comunicării între oameni este mult mai redusă decât în statele europene urbanizate.

Această concluzie este fundamentată şi de faptul că în Republica Moldova rata de contaminare în principalele urbe ale ţării – Chişinău şi Bălţi, este de 2-3 ori mai mare decât în raioanele cu o populaţie rurală de aproximativ 80-90%.

Faptul că obiectivul de vaccinare a tuturor cetăţenilor Republicii Moldova până în decembrie 2021 nu a fost atins, dă de gândit că lucrurile nu chiar funcţionează aşa cum şi-au imaginat autorităţile Republicii Moldova, menţionează Igor Boţan.

Atunci când era lipsă de vaccin, dar începuse procesul de vaccinare, toţi erau în căutarea serului. Odată cu soluţionarea problemei accesului la vaccin, s-au vaccinat persoanele care erau convinse că vaccinul le va proteja. În iulie a fost atins plafonul, iar din august numărul celor vaccinaţi lunar a intrat pe o pantă descendentă. În decembrie numărul celor vaccinaţi a crescut din nou, iar acest fapt se datorează procesului de administrare a dozei booster pentru peste 60 de mii de cetăţeni.

Potrivit lui Igor Boţan, aceste date arată că e nevoie în continuare ca autorităţile, cetăţenii, organizaţiile care se preocupă de vaccinare să depună eforturi ca procesul de imunizare să ia elan.

Rata de imunizare în Republica Moldova, la sfârşitul anului 2021, este cea mai scăzută de pe continent. La sfârşitul lunii decembrie, Moldova avea doar 1,6% doze booster administrate comparativ cu 26% în UE.