Economic

Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus anul trecut

post-img
Calcul impozit

Persoanele fizice rezidente ale Republicii Moldova care nu desfășoară activitate de întreprinzător pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat/reținut în plus pentru perioada fiscală 2023.

floare carpet

Pentru a beneficia de restituirea sumei menționate, persoanele fizice urmează să depună la Serviciul Fiscal de Stat „cererea de restituire a sumei achitate/reținute în plus”, conform modelului aprobat prin Ordinul SFS nr. 134/2017.

Cererea de restituire poate fi depusă în următoarele modalități:

  • în format electronic, prin intermediul serviciului ,,Declarație electronică”, în cazul în care persoana fizică dispune de semnătură electronică sau mobilă.
  • pe suport de hârtie, de sine stătător (sau de reprezentantul legal al acesteia), la subdiviziunea teritorială a Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia se deservește.

La cerere se vor anexa documente confirmative, după caz, conform Ordinului SFS nr.134/2017.

Pentru a depune cererea în mod electronic este necesar de parcurs următorii pași:

  • accesarea Cabinetului personal al contribuabilului de pe pagina web a SFS www.sfs.md și autentificarea pe portal prin intermediul serviciului M-Pass;
  • accesarea compartimentului „Declarație electronică pentru persoane fizice” -> compartimentul „Declarație/cerere nouă” -> rubrica „Cerere de restituire”;
  • completarea câmpurilor necesare din cererea de restituire și atașarea documentelor confirmative;
  • salvarea, semnarea și expedierea cererii către SFS.

Informații detaliate privind modul de depunere a cererii de restituire în mod electronic pot fi vizualizate aici.

floare carpet

Suma impozitului pe venit achitat/ reținut în plus se restituie în termen de până la 45 de zile de la data primirii cererii de către Serviciul Fiscal de Stat.

Pentru informații suplimentare, puteți telefona la Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul 0 8000 1525 (apel gratuit).

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter