Recomandări

Vladislav Kulminski: Nouă ni s-a deschis poarta foarte larg în Uniunea Europeană

post-img
Punctul pe AZi
Sursa foto: TVR MOLDOVA

„Ceea ce este important să notăm este faptul că, este dificil să concurezi acum cu PAS pe eșichierul de politică centru-dreapta, foarte dificil, pentru că ei au realizări indiscutabile,” a declarat directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

ZFR

„Noi nu putem nici cumva să ne așteptăm că partidele politice care au semnat acest pact vor susține partidul de guvernământ în tot ce face acest partid, pentru că această nu ar fi luptă politică. Lupta politică este luptă politică și nimeni nu poate să anuleze acest lucru. Ceea ce este important să notăm este faptul că, este dificil să concurezi acum cu PAS pe eșichierul de politică centru-dreapta, foarte dificil, pentru că ei au realizări indiscutabile. Faptul că Republica Moldova este țară candidată, faptul că nouă ni s-a deschis poarta foarte larg spre UE, că noi am început negocierile de aderare. Practic arată o cale clară de dezvoltare și securitate pentru R. Moldova și va fi foarte dificil cumva să construiești un discurs care ar oferi o altă cale. Eu nu m-aș aștepta la mari surprize și cred că acest vot va merge masiv către acest partid de guvernământ, dar mie mi se pare că este mult mai interesant ceea ce se întâmplă pe eșichierul de centru și centru-stângă, partide cu șanse să treacă în Parlament. Anume în cadrul alegerilor parlamentare practic va fi decisă soarta Republicii Moldova de mai departe așa cum,” a menționat directorul executiv IPIS.

Totodată, acesta crede că e foarte posibil ca noi să avem scenariul georgian, un președinte pro-european, cu încredere fermă și dorința de a scoate R. Moldova din această mocirlă geopolitică din sfera de influență a Federației Ruse și un Parlament care nu neapărat va împărtăși acest scop. 

„Un Parlament care nu neapărat va zădărnici, dar va încetini mersul nostru. Trenul acesta merge foarte repede și dacă UE va vedea că R. Moldova, autoritățile, poporul din acest stat nu vrea să se integreze în UE, iată atunci aceasta va fi grav pentru că aici foarte mult depinde de dorința R. Moldova de a se integra în Uniunea Europeană,” a mai adăugat Vladislav Kulminski.

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter