Actualitate

Dorin Recean la ONU: Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele din regiunea transnistreană

Dorin Recean la ONU: Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele din regiunea transnistreană

Rusia trebuie să-și retragă imediat trupele din regiunea transnistreană, iar acest lucru va contribui la stabilitatea din zona Mării Negre, mai ales, în contexul războiului din Ucraina. Este declarația făcută de prim-ministrul Dorin Recean la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York.

ZFR

DORIN RECEAN prim-mnistrul Republicii Moldova: „Moldova este angajată într-o soluționare justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Pentru ca acest lucru să se întâmple, prezența militară ilegală a Rusiei trebuie să înceteze. Fac apel la comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor militare ruse din Moldova. Nu este vorba doar despre Moldova, ci despre respectarea dreptului internațional, protejarea stabilității regionale și asigurarea faptului că suveranitatea niciunei țări nu este compromisă de prezența militară străină.”


Premierul a mai subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova în menţinerea păcii și securităţii și a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina. Dorin Recean a reiterat aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Suntem hotărâți să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030.  Moldova nu mai este o zonă gri, o afacere profitabilă de spălare de bani pentru oligarhii fără scrupule și puterile străine care au jefuit statul și poporul și au manipulat instituțiile în folosul lor. Sancțiunile internaționale împotriva acestor infractori au ajutat, iar noi lucrăm pentru a recupera banii furați de ei.”


Premierul Dorin Recean a mai discutat la New York cu secretarul general al ONU, António Guterres. Printre subiecte abordate au fost reformele în curs de desfășurare, rezultatele Platformei de Parteneriat pentru Moldova și fenomenele meteorologice extreme din ultima perioadă. Întrevederea de la New York a avut loc în contextul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter