Social

De 13 ani, dovleacul îşi are sărbătoarea sa în Republica Moldova

De 13 ani, dovleacul îşi are sărbătoarea sa în Republica Moldova

De 13 ani, dovleacul îşi are sărbătoarea sa în Republica Moldova şi este vedeta unui festival cu tradiţii. Şi în acest an, "Bostaniada" a adunat agricultori care cultivă dovleci, un fruct minune, folosit în gastronomie, medicina naturistă şi chiar în artă. Cel mai mare bostan de la ediţia 2024 a festivalului cântăreşte aproape o tonă.

ZFR

Agricultori din mai multe regiuni ale Republicii Moldova au venit la festival cu dovleci de diferite soiuri, culori, mărimi sau forme. După ce i-au strâns din câmpuri sau grădini, i-au transportat cu grijă la o pensiune din satul Bălăbăneşti, raionul Criuleni, acolo unde are loc "Bostaniada", ediţia 2024.


" De când s-a început Bostaniada de atunci ne-a plăcut bostanii.  Îi mai vindem la plăcintărie, dăm la păsări.  Am muscat, de plăcintari, ş-ap aici îs mai multe. Tot bostani decorativi. De cresut îi cresc eu, dar de desenat, nora. Amu e greu, nu plouă, trebuie să udăm, fântână iaz."

SINCRON MARIA crescător de dovleci, s. Lozova, r. Străşeni: „Decorativi şi de plăcinte. Nu mai ştiu chiar toţi cum se cheamă. Le cumpăr sămânţa. Îi vindem, facem plăcinte, îi ţinem şi de frumuseţe. Îi rău că muncim la ei dar nu avem unde să-i vindem."

Iar meşterii populari au transformat dovlecii în adevărate opere de artă.


Fondatorul festivalului este Ion Ciocanu, supranumit şi "regele dovleacului". Bărbatul a vrut să scoată în evidenţă acest fruct minune, cultivat pe larg în Republica Moldova, dar prea puţin valorificat.

SINCRON ION CIOCANU fondatorul Festivalului Dovleacului:„Toţi sărbătoresc dovleacul în diferite feluri, Haloween. Dar eu am scos dovleacul de sub masă şi l-am pus pe masă. L-am ridicat în grad, am căutat seminţe diferite, pas cu pas am hotîrât să facem o sărbătoare a dovleacului."

Vizitatorii au făcut rânduri la tarabele cu plăcinte, la fel, din dovleac.

Şi anul acesta, Vasile Spînu din satul Ratuş, r. Criuleni a câştigat concursul Cel mai Mare Dovleac. A adus la festival un bostan de 802 kilograme. L-a transportat cu mare grijă din grădina sa, spre Bălăbăneşti, cu un camion.

SINCRON DIANA RENCHECI organizatoare Bostaniada 2024: „Aduce seminţele de peste ocean, le îngrijeşte, cultivă, are grijă de ele într-un mod deosebit. Rezultatul este pe măsură.  Probabil vom face plăcinte. Cred că zece mii de plăcinte."

Festivalul Etno Gastronomic Bostaniada se desfăşoară timp de două zile şi este la cea de-a XIII-ea ediţie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter