Politic

20 de ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene: Transformările și beneficiile pentru cetățenii europeni

20 de ani de la cea mai mare extindere a Uniunii Europene: Transformările și beneficiile pentru cetățenii europeni

În urmă cu 20 de ani s-a produs cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene și zece țări au aderat la blocul comunitar. Este vorba de Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru și Malta. Odată cu extinderea din 2004, UE a devenit una dintre cele mai mari piețe unice din lume.

ZFR

În anul 2004, numărul statelor membre UE a crescut de la 15 la 25, în timp ce populația a crescut cu 75 de milioane. Cele 10 state care au aderat s-au bucurat de un avânt puternic spre prosperitate, prin construcţia de infrastructuri și conexiuni de transport moderne, inovații, investiții publice și private, libera circulație a mărfurilor, serviciilor și a persoanelor, de standarde mai ridicate și de oportunități mai bune.

BENEFICIILE ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ Sursa: Comisia Europeană 2004: 25 STATE MEMBRE UE + 75 DE MILIOANE DE CETĂŢENI

Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană, economiile celor 10 state membre care au aderat la UE în 2004 au înregistrat o creştere economică fulminantă. PIB-ul real pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare, a crescut cu 27% mai mult decât ar fi fost într-un scenariu în care aceste țări nu ar fi aderat la UE și s-ar fi dezvoltat independent. Iar investițiile străine directe au crescut cumulativ de 21 de ori. Nivelul sărăciei a scăzut semnificativ cu peste 20%.

BENEFICIILE ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ Sursa: Comisia Europeană CREŞTEREA PIB-ULUI: +27% SCĂDEREA SĂRĂCIEI: 17%

Șapte dintre aceste 10 state membre au adoptat moneda euro. Slovenia a adoptat-o prima în 2007, iar Lituania în 2015. Accesul la o piață unică mai extinsă a fost benefic pentru industriile europene. Între 2004 și 2022, Slovacia și-a dublat producția de metale de bază, iar Cehia și-a mărit de peste două ori producția de produse din hârtie. Graţie fondurilor europene, rețeaua de transport a Europei a fost transformată și extinsă. De exemplu, lungimea autostrăzilor s-a triplat în Polonia, Ungaria și Slovacia.

ZFR

BENEFICIILE ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ Sursa: Comisia Europeană ŞAPTE STATE AU ADOPTAT MONEDA EURO SLOVACIA ȘI-A DUBLAT PRODUCȚIA DE METAL CEHIA ȘI-A DUBLAT PRODUCȚIA DE HÂRTIE POLONIA, UNGARIA, SLOVACIA ŞI-AU TRIPLAT LUNGIMEA AUTOSTRĂZILOR

A crescut şi speranța de viață medie de la 75 la 79 de ani, iar satisfacția cu privire la calitatea vieții a crescut și a ajuns la 89% în 2024.

În această perioadă, peste 2,7 milioane de persoane din cele 10 țări au profitat de posibilitatea de a învăța și de a preda în străinătate. Datorită programului Erasmus+, peste 600 de mii de tineri din alte state ale UE au studiat în universitățile acestor țări.

BENEFICIILE ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ Sursa: Comisia Europeană SPERANȚA DE VIAȚĂ: 79 DE ANI CALITATEA VIEȚII: 89%

Următoarele ţări care au aderat la UE, în 2007, sunt România şi Bulgaria, iar Croaţia, în 2013. În prezent, Republica Moldova este una dintre cele 9 țări cu statut de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și, din decembrie, 2023 se pregătește pentru deschiderea negocierilor de aderare.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter