Social

Sute de proiecte au fost implementate în cadrul primei ediții a Programului Național Leader, finanțat de UE

Sute de proiecte au fost implementate în cadrul primei ediții a Programului Național Leader, finanțat de UE

7 Grupuri de Acțiune Locală au beneficiat de finanțare pentru dezvoltare în cadrul primei ediții a Programului Național LEADER. În total au fost implementate 893 de proiecte, cu o valoare ce depășește 69 de milioane de lei. A fost vorba dezvoltarea infrastructurii, serviciilor publice, achiziții de echipamente și utilaje, panouri fotovoltaice dar și activități de turism.

ZFR

DIANA COȘALÎC, director adjunct AIPA:  "Pe parcursul a doi ani, Grupurile de Acțiune Locală au implementat două măsuri de sprijin: una dedicată dezvoltării și funcționalității GAL-urilor și a doua axată pe implementarea strategiei de dezvoltare a localităților. Per total pentru cele 37 GAL-uri au fost alocate 86 mil.lei. ”

Programul LEADER permite Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) din toată țara să acceseze până la 5% din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Astfel, Republica Moldova este prima țară din spațiul extra-comunitar care implementează abordarea LEADER ca instrument de politică publică pentru dezvoltarea rurală.

GALINA PETRACHI șef, direcția Politici și Programe de Dezvoltare Rurală, Ministerul Agriculturii: „S-a desfășurat apelul doi în cadrul programului Leader în care au fost selectate 51 de GAL-uri, pentru finanțare au fost selectate 32, rămân în așteptarea identificării finanțării încă 19 GAL-uri, pentru care sunt necesare încă 43 mil. lei”

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii: "Asocierea și principiile de dezvoltare ale programului LEADER corespund întru totul programelor strategice de dezvoltare a agriculturii, a mediului asociativ și a localităților noastre din domeniul rural."

LEADER este parte a programului "EU4Moldova: dezvoltarea comunităților locale", finanțat de Uniunea Europeană.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter