Actualitate

Un monument în amintirea unui grănicer român, omorât de bolșevici, a fost refăcut în satul Tarasova, Rezina

post-img
Un monument în amintirea unui grănicer român, omorât de bolșevici, a fost refăcut în satul Tarasova, Rezina

Un monument în amintirea unui grănicer român, omorât de bolșevici pe malul Nistrului, a fost refăcut şi amplasat în curtea bisericii din satul Tarasova, raionul Rezina. Sculptura a fost dezvelită de Asociația "Monumentum" şi este un omagiu adus eroului care şi-a apărat ţara cu preţul vieţii.

ZFR

 Monumentul grănicerului Toader Crăciun a fost distrus în perioada sovietică. Crucea închinată eroului a fost amplasată într-un loc încărcat de istorie, pe urmele vechii biserici din satul Tarasova.

Vechea cruce a fost găsită sub gardul bisericii și restaurată. Iar la postamentul ei s-au folosit pietre din vechiul lăcaş sfânt.

LILIAN RUSANOVSCHI, președinte, Asociația "Monumentum": Era de pe Valea Oltului. Aflându-se în serviciul militar în această zonă destul de periculoasă, într-o seară, în confruntarea cu bolşevicii a fost împuşcat, ca şi mulţi alţi camarazi.  A rânduit probabil bunul Dumnezeu ca să ne rămână cunoscut numele şi jertfa lui printr-un articol în revista Grănicerul pe care l-am descoperit anul trecut.  Am făcut muncă de restaurare, nu am improvizat nimic, cu excepţia acelei plăci care nu s-a mai păstrat şi noi am făcut-o de la zero.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, funcţionari publici, dar şi mai mulţi săteni ai căror bunici au fost ostași ai Armatei Române.

ANA CEBAN profesoară: Şi acest tânăr grănicer, cu numele Tudorel, a păzit acest pământ şi pe ploaie, şi pe vânt. Bolşevicii l-au ucis, ochii lui i s-au închis.

ANATOL CHIRTOACĂ primar, comuna Solonceni, Rezina: Vorbind... bunelul meu cu mare drag despre serviciul militar în regmentul de grăniceri, care se afla pe segmentul Soroca-Rezina, presupun că...  îşi făcea serviciul militar împreună, posibil să fi fost camarad cu Toader Crăciun căruia a fost dedicat monumentul. Pentru mine este o mândrie.

VITALIE JACOT deputat, Parlamentul Republicii Moldova: Cu preţul vieţii sale, ceea ce are mai scump, a sacrificat... pentru a apăra ţara.  Aceşti eroi în sfârşit nu sunt blamaţi cum au fost pe parcursul a zeci de ani în perioada sovietică, ci sunt cinstiţi.

Acesta este cel de-al 70-lea monument refăcut în Republica Moldova de "Asociația Monumentum". Potrivit surselor istorice, peste 700 de grăniceri au fost omorâți de bolşevici pe malul Nistrului, între anii 1918 și 1933, în timp de pace.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter