Actualitate

Legea privind ajutorul pentru fermierii afectați de secetă ar putea fi reexaminată

Legea privind ajutorul pentru fermierii afectați de secetă ar putea fi reexaminată

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că legea privind ajutorul pentru fermierii afectaţi de secetă ar putea fi reexaminată. Condiţia este ca agricultorii nemulţumiţi de măsurile de sprijin să ajungă la o înţelegere cu autorităţile din domeniu.

ZFR

 IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului: „Dacă au propuneri de îmbunătăţire a acestei legi, să se aşeze la masă cu ministerul agriculturii, Guvernul, ministerul Finanţelor şi toţi actorii implicaţi şi noi cu mare drag o să le analizăm. Discuţia înţeleg că se poartă pe şase luni versus un an şi să se ia şi anii din urmă. Aici trebuie să ţinem cont de interesele tuturor celor implicaţi în porcesul agricol. Sunt cei care creditează şi cei trebuie să îi mai întrebăm dacă ei sunt capabili în această toamnă să îi mai crediteze odată.”

Amintim că fermierii din multe raioane ale Republicii Moldova au protestat ieri în faţa Președinției și Parlamentului şi au cerut reexaminarea legii. Actul normativ prevede ca agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă să fie scutiţi de plata obligaţiilor faţă de creditori timp de şase luni. Protestatarii spun că masura a fost luată cu întârziere, iar termenul de şase luni e prea mic. În faţa fermierilor a ieşit şeful cabinetului Preşedinţiei, Adrian Băluţel, şi i-a invitat săptămâna viitoare la o discuţie cu Maia Sandu. 

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a spus că statul a făcut tot ce a putut pentru agricultori şi că, în vizita pe care a făcut-o la Bruxelles, a căutat noi resurse financiare pentru acest domeniu.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter