Actualitate

Promo-LEX, despre abaterile pre-electorale ale concurenților: Discurs de ură, cadouri electorale sau utilizarea resurselor administrative

Promo-LEX, despre abaterile pre-electorale ale concurenților: Discurs de ură, cadouri electorale sau utilizarea resurselor administrative

Semnături colectate cu încălcarea procedurilor, discurs de ură, cadouri electorale sau utilizarea resurselor administrative. Sunt doar câteva dintre abaterile constatate de misiunea de observare PROMO-LEX, a concurenţilor electorali, înaintea începerii campaniei.

ZFR


Potrivit observatorilor, campania electorală pentru referendum a început înainte de termen, cu încălcarea prevederilor legale. Au fost depistate multiple activități de promovare cu tentă electorală, inclusiv postări sponsorizate și distribuirea materialelor informative. Totuşi, cele mai multe abateri s-au înregistrat în cazul prezidenţiabililor.

MARIANA FOCŞA, analist electoral, PROMO-LEX: Au fost raportate cel puţin 1120 de situaţii în care a fost utilizată publicitatea preeceltorală – publicitatea stradală- 26%, materiale printate, 20% şi publicitatea online, 19%. Cazurile de utilizare abuzivă a resurselor administrative se înregistrează şi în această perioadă. 13 cazuri – 8 PAS, 2 Blocul Victorie, câte un caz blocul ÎMPREUNĂ, PDCM."

Conform Promo-LEX, pe listă sunt și cei de la Blocul Politic "Victorie" și Partidul "Viitorul Moldovei", care au distribuit așa-zise ajutoare electorale. Formațiunea afiliată cu Ilan Șor a oferit ghiozdane și rechizite școlare elevilor din familii social vulnerabile și scaune cu rotile unor invalizi. Au fost  raportate cazuri in care s-au promis bani contra semnăturilor în listele de subscripție. Observatorii consemnează in raport şi un caz de ingerinţă externă deschisă.

NICOLAE PANFIL, şeful Misiunii Observare, PROMO-LEX: Federaţia Rusă este singurul stat din cele 37 unde vor fi deschise secţii de votare care şi-a arătat nemulţumirea faţă de acest aspect şi ne întrebăm şi noi, ce are un stat străin să îşi impună punctul de vedere pentru deciziile independente pe care Republica Moldova poate să le ia."

Promo-LEX estimează cheltuieli neraportate de peste 580 de mii de lei pentru activitățile de colectare a semnăturilor. Sunt vizate grupurile de inițiativă care le-au susținut pe Irina Vlah și Maia Sandu. Raportul mai arată că au existat minim 40 de cazuri de discurs de ură și alte forme de manifestare a intoleranței, cele mai multe răspândite pe rețelele de socializare. Unele au peste trei milioane de vizualizări și peste 23 de mii de ditribuiri. Raportul promo lex a fost realizat pe perioada 20 august – 17 septembrie.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter