Social

Detalii despre starea copiilor de la Liceul „Aristotel”, spitalizați în urma unei infecții în masă

Detalii despre starea copiilor de la Liceul „Aristotel”, spitalizați în urma unei infecții în masă

Elevii de la Liceul "Aristotel", spitalizaţi în urma unei infecţii în masa, au fost diagnosticaţi cu norovirus. La doi dintre ei a fost depistată şi o bacterie. Specialiştii în sănătate publică aşteaptă zilele următoare şi rezultatele altor analize. Medicii ne dau vești bune și spun că starea copiilor s-a ameliorat.

ZFR

 Norovirusul ar fi principalul motiv care a cauzat îmbolnăviri în grup la Liceul Republican Aristotel. În prezent, doar o parte dintre pacienţi mai au simptome de febră şi diaree.

VASILE LAZĂR, director interimar, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă": Infecție intestinală provocată de Norovirus și bacteria Escherichia coli. Bacteria tot poate să provoace, în concentrații mari, infecții intestinale.  Această bacterie a fost depistată la două persoane.  Pacienții sunt in stare satisfăcătoare, toți 17. Preconizăm să fie externați luni, 23 septembrie.

DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: S-a ameliorat și starea pacienţilor de la Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii. Iar elevul internat în secția de Terapie Intensivă urmează să fie transferat astăzi într-o secție de profil.

TATIANA MIRONOV, medic, Spitalul Clinic de Boli Contagioase de Copii: Simptomele la internare au fost vomă, diaree, febră, dureri abdominale. Tratamentul este de suport cu rehidratare.  Copiii sunt toți cu ameliorare. Copilul care se afla la terapie intensivă astăzi urmează să fie transferat în secţie pentru tratament.

Diagnosticul de norovirus a fost confirmat şi de epidemiologi. Potrivit specialiştilor, virusul se poate transmite rapid în comunităţi, cum ar fi în şcoli, grădiniţe sau spitale.


ION BÎRCĂ, şef, secția Supraveghere epidemiologică a bolilor, ANSP: La copiii care au fost spitalizaţi, s-a identificat infecţia cu norovirus, de la ambele spitale. 

 – Dacă ne puteţi confirma sau infirma faptul că la doi copii a fost depistată şi o bacterie.  

– Da, este vorba despre Escherichia coli şi este în asociere cu norovirus.  Ceea ce ţine de probele de apă, probele sanitare şi probele de produse alimentare încă sunt în investigare, probabil că luni vom avea deja rezultatele preventive.

Ieri, Ministerul Sănătăţii a anunțat imbolnăviri în masă la Liceul "Aristotel". În total, 65 de elevi, din clasele 10-12, dar şi o angajată a instituţiei, s-au simţit rău şi au cerut ajutor medical. Peste 20 de copii au necesitat spitalizare. Ca măsură de siguranţă, pe durata desfăşurării anchetei, cantina şcolii a fost închisă. Reprezentanţii ANSP sustin că la nivel national nu se înregistrează un număr îngrijorător de cazuri de norovirus. Boala se poate transmite rapid în comunităţi, şcoli, grădiniţe sau spitale iar respectarea normelor de igienă este obligatorie.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter