Manifestările dedicate Zilei ASEM și Zilei Economistului au continuat la Chișinău cu o conferinţă ştiinţifică Internaţională cu tema "Competitivitate și dezvoltare în economia cunoașterii”. S-au discutat problemele la nivel global și s-au propus soluţii pentru ameliorarea situaţiei economice.
Timp de două zile, cercetătorii prezenți la Academia de Studii Economice a Moldovei au discutat despre cele mai mari probleme ale economiei. Experții au fost de acord că Republica Moldova trebuie să-şi revizuiască strategiile şi practicile.
VICTORIA COCIUG, prorector ASEM: Avem zece panele, ele sunt selectate pe cele mai importante domenii economice. Spre exemplu avem pe domeniu finanţe, domeniul contabilitate, economie internaţională, drept economic, resursele umane.
ANDREI RĂDULESCU, membru al Comitetului "Bretton Woods": Uniunea Europeană în special economiile din vestul Europei se confruntă cu o criză de competitivitate, prin prisma faptului că ritmul muncii este unul foarte lent, costurile de finanţare sunt mai ridicate decât cele din Statele Unite iar preţurile la energie sunt foarte ridicate. Aceste trei aspect au un impact nefavorabil pentru climatul investiţional.
Atragerea fondurilor și investițiilor europene rămâne o prioritate pentru dezvoltare.
ALEXANDRU STRATAN, rector ASEM: Suntem la un moment crucial pentru dezvoltarea ţării noastre, de acea este necesar să găsim imediat care ar fi cei mai uşori paşi de parcurs ţinând cont de experienţa ţărilor care deja au parcus acest drum.
IONUŢ PANDELICĂ, director Centrului de Excelență în Comerţ Exterior, ASE România: Venim să sprijinim cu un şir de experţi, cu experienţa noastră în implementarea de proiecte. Astfel într-un fel sau altul să prioritizăm ceea ce este important împreună cu partenerii din Republica Moldova
LIVIU-GEORGE MAHA, rector, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași: Că sunt crize, că a fost pandemie, că sunt conflicte şi toate aceste lucruri creează un impact la nivel macroeconomic, dar şi la nivelul omului simplu şi e important ca aceste teme economice să fie aduse în dezbaterea publică, cât mai aproape de comunitate.
Conferința Științifică Internațională "Competitivitate și dezvoltare în economia cunoașterii" se află la a 28-a ediţie.