Politic

R. Moldova este pregătită pentru screeningul bilateral aferent Capitolului „Funcționarea Instituțiilor Democratice” de la Bruxelles

post-img
R. Moldova este pregătită pentru screeningul bilateral aferent Capitolului „Funcționarea Instituțiilor Democratice” de la Bruxelles

Republica Moldova este pregătită pentru screeningul bilateral aferent Capitolului „Funcționarea Instituțiilor Democratice”, care va avea loc în fața Comisiei Europene, la 27 septembrie, la Bruxelles. Astăzi, la Ministerul Justiției, a fost organizată ultima sesiune de simulare a prezentărilor de țară.

ZFR

Rând pe rând, similar cu ceea ce urmează să se întâmple la Bruxelles, raportorii au comunicat despre: 

-Cadrul general pentru democrație;

-Rolul societății civile (Cadrul general privind societatea civilă; Cadrul național de reglementare și politici pentru organizațiile societății civile; Contextul mai larg pentru un mediu favorabil);

- Funcționarea Parlamentului într-o societate democratică (Eficiență; Transparență și responsabilitate; Integritate);

- Procesul electoral (Alegeri libere și corecte; Mass-media în campania electorală; Finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale).

ZFR

Prezentările au fost susținute de: Stela Braniște, secretara generală a Ministerului Justiției; Ana Calinici, secretara de stat a Guvernului; Tatiana Malai, șefa adjunctă a Direcției generale juridice din cadrul Secretariatului Parlamentului; Irina Serebreanschi, șefa Direcției studii parlamentare din cadrul Parlamentului; Oxana Andrieș, consultantă principală a Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament; Angelica Caraman, președinta CEC; Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului și Pavel Postică, vicepreședintele CEC.

În ședință, cei prezenți au adresat întrebări și au purtat discuții menite să fortifice pregătirea delegației Republicii Moldova.

Screeningul bilateral este un exercițiu prin care Republica Moldova va prezenta Comisiei Europene gradul de armonizare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, cadrul legal și capacitățile instituționale, planurile de viitor în implementarea standardelor acquis-ului comunitar.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter