Peste 400 cupluri din Chişinău îşi celebrează, în acest an, nunta de aur, de smarald sau de platină. De Ziua Naţională a Republicii Moldova, cele mai longevive familii au fost invitate la un spectacol organizat de Primăria Chişinau.
Şoţii Sîrbu sunt împreună de mai bine de jumătate de veac. Au o familie frumoasă şi sunt fericiţi alături de cei 10 copii şi 28 de nepoţi ai lor. Chiar dacă au trecut 51 de ani când sunt căsătoriţi, îşi amintesc de ziua în care s-au cunoscut. Ambii aveau 19 ani.
TAVA SÎRBU: „S-a apropiat de mine o verişoară de a lui, eram la Gara Feroviară. Mi-a zis poţi să-mi dai adresa, să-ţi scriu scrisoare, eu am zis că da, eram pe atunci slăbuţă, marţi primesc scrisoare, când mă uit asta nu e virişoară, dar verişorul”.
VLADIMIR SÎRBU: „Mi-a plăcut de ea, am început să-i scriu scrisori, cum era pe atunci, nu era telefoanele ca acum. Am plecat la armată a fost la petrecere, după armată ne-am căsătorit”. Soții Sârbu au reusit să învingă împreună toate încercările vieţi. Au încercat să păstreze armonia în cuplu ajutându-se reciproc.
VLADIMIR SÎRBU: „Dragostea nu trebuie s-o primeşti, dar s-o oferi, când primim dragoste ne obişnuim, s-o oferi e mai greu. De multe ori, fiind cu copii mulţi nu reuşea să facă mâncare, eu n-o certam că nu a făcut, mă apuc şi fac eu”. Și sotii Alexandru şi Eugenia Berbec au descoperit in timp secretul unei căsnicii durabile.
ALEXANDRU BERBEC: „Mai des bărbatul calcă strâmb, femeia nu, dar noi ne-am străduit, poate şi a fost în viaţă, şi calul cu patru picioare se poticneşte. Noi discutam orice problemă, pe urmă puneam la cale, nu am fost cu scandaluri, beţivi”.
EUGENIA BERBEC: „Când copii sunt sănătoşi, când e bine în casă, chiar dacă ceva se îmtâmplă tot te susţii reciproc, asta e fericire”. În anul 2022, în Republica Moldova, s-a înregistrat o scădere a numărului de căsătorii. Potrivit Biroul Naţional de Statistică s-au încheiat 18 mii 2oo de căsătorii, in scădere de 10,4% față de 2021. Au fost şi aproape 9600 de divorţuri cu 3% mai puţin decât în 2021. Durata medie a unei căsători in Republica Moldova, incheiată prin divort, este acum de 12 ani.
„Trebuie unul din ei să cedeze, dacă o să fie ambii încăpăţânaţi, nu va ieşi nimic. Cum treceţi peste certuri, înţelegeri supări? -Noi tot ne supăram dar în dormitor ne împăcam. Ca să fie dragoste curată, trebuie să te uiţi curat la asta, nu ai trântit şi ai plecat. Căutăm să găsim soluţii, ca altfel ieşire nu este ca să păstreze o familie, să aibă copii mamă şi tata”.
Casatoria crează famiiliile care sunt celula socială de bază a oricărei societăți. De aceea alegerile trebuie facute cu mare discernamint, iar relatia trebuie cimentată asa cum au făcut si veteranii invitati astazi, de ziua independentei, la sarbatoarea organizata de Primarie.