Se știe: sănătatea dinților e foarte importantă, pentru că durerile sunt mai greu de suportat, iar când există o problemă, se vede din prima. De aceea e bine să educăm copii pentru a respecta igiena orală, dar și o alimentație sănătoasă. Vă prezentăm o listă de alimente care fac bine danturii.
Un zâmbet sănătos începe, de fapt, din farfurie. Deși ne concentrăm adesea pe igienă și vizitele la dentist, să știți că și alimentația este importantă pentru o dantură bună. Iată o listă de alimente, care ne ajută să avem un zâmbet de invidiat.
Laptele, iaurtul și brânza sunt bogate în calciu și fosfați, ce contribuie la întărirea smalțului dentar. În plus, brânza stimulează salivația, ceea ce ajută la echilibrarea pH-ului din gură, protejând astfel dinții de carii.
Nu uităm de pește și ouă - surse recomandate de vitamina D, care stimulează organismul să absoarbă calciul și fosforul - foarte importante pentru sănătatea oaselor și a dinților.
Migdalele, nucile și semințele de susan sunt bogate în minerale, precum calciu și magneziu, elemente ce ajută la refacerea smalțului.
Fructele și legumele crocante, cum ar fi merele, morcovii și țelina sunt considerate „periute naturale” pentru dinți. Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine benefice pentru gingii, textura lor curăță dinții.
Antioxidanții din ceaiul verde combat bacteriilor din cavitatea bucală și reduc riscul apariției cariilor. Totuși, e de dorit să-l consumăm cu moderație, pentru a evita pătarea dinților. La fel și apa este o alegere sănătoasă, pentru că îndepărtează resturile alimentare și menține gura hidratată, prevenind apariția și dezvoltarea bacteriilor.
Și tot pentru a vă bucura de o dantură sănătoasă, evitați zahărul, carbohidrații și băuturile acidulate.O dietă echilibrată, bazată pe alimente naturale, bogate în vitamine și minerale, vă ajută să aveți grijă de dinții dumneavoastră.
S-aveți sănătate!