La cinci ani de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, englezii nu sunt mulţumiţi de direcţia spre care se îndreaptă ţara lor şi ar înclina să reintre în clubul comunitar. Guvernul laburist are deja un proiect prin care caută să relanseze relaţia Regatului cu spaţiul comunitar. Deocamdată la Londra se vorbeşte despre negocieri directe cu Uniunea Europeană pe câteva paliere, cum ar fi piaţa muncii sau comerţul. Nici un politician nu pomeneşte, deocamdată, cuvântul referendum.
Pe 31 ianuarie 2020, la ora 23:00, ora Londrei – miezul nopții la sediul UE din Bruxelles – Regatul Unit a părăsit oficial blocul comunitar după aproape cinci decenii de apartenență, perioadă în care libera circulație și comerțul liber între Marea Britanie și alte 27 de țări europene au fost garantate.
Pentru susținătorii Brexitului, Marea Britanie devenea acum o națiune suverană, stăpână pe propriul său destin. Pentru opozanți, era o țară izolată și slăbită.
Indiscutabil, era o națiune divizată care făcuse un salt în necunoscut. Cinci ani mai târziu, oamenii și afacerile încă se confruntă cu consecințele economice, sociale și culturale.
„Impactul a fost cu adevărat profund”, a spus politologul Anand Menon, director al think-tank-ului UK in a Changing Europe. „Ne-a schimbat economia. Și politica noastră s-a schimbat fundamental”, a adăugat el. „Am asistat la o nouă diviziune în jurul Brexitului, care a devenit parte a dinamicii electorale”.
Un referendum care a surprins pe toată lumea
Marea Britanie, o națiune insulară cu un puternic simț al importanței sale istorice, a fost întotdeauna un membru ezitant al UE. În acest context, a organizat un referendum în iunie 2016 pentru a decide dacă rămâne sau părăsește blocul comunitar. Decenii de dezindustrializare, urmate de ani de reduceri ale cheltuielilor publice și imigrație ridicată, au creat un teren fertil pentru argumentul că Brexitul va permite Marii Britanii să „preia din nou controlul” asupra granițelor, legislației și economiei sale.
Totuși, rezultatul – 52% în favoarea ieșirii față de 48% pentru rămânere – a fost un șoc pentru mulți. Nici guvernul conservator, care făcuse campanie pentru rămânere, nici susținătorii Brexitului nu aveau un plan clar pentru detaliile complicate ale separării.
Referendumul a fost urmat de ani de negocieri tensionate între o Uniune Europeană rănită și o Marea Britanie divizată, ceea ce a dus la un blocaj politic și, în cele din urmă, la demisia premierului Theresa May. Înlocuită în 2019 de Boris Johnson, acesta a promis să „ducă Brexitul la bun sfârșit”.