Social

La Onițcani, Criuleni, roșiile încă se coc și se vând ca pâinea caldă

video

Mulți legumicultori își închid serele odată cu venirea frigului. Cine a învestit în sisteme de încălzire își permit menținerea producției aproape până la Crăciun. La Onițcani, în raionul Criuleni, tomatele încă se coc și se vând ca pâinea caldă. Prețul bun și posibilitatea de a le culege direct din seră atrag cumpărători din toată Republica Moldova.

Tatiana Căpățână Cultivă mai multe soiuri de rosii hybrid, tradițional, care îi asigură recoltă chiar și iarna. Se numără printre puținii agricultori care își asumă riscul de a cultiva tomate chiar și atunci când frigul amenință să strice totul.

TATIANA CĂPĂŢÂNĂ, legumicultor:  Roşiile au fost plantate la 15 iulie şi deja avem o lună și jumătate de când am început culegerea. Preconizăm încă vreo lună jumătate să mai avem.

 Sera are sistem de încălzire si pemite controlul temperaturii in functie de soare, si vremea de afara.

Acum, temperatura în seră este de 13°C. Producătorii încă nu au conectat sistemul de încălzire. îl vor porni doar dacă temperatura va scădea sub 10°C. Roșiile sunt rezistente la frig, insa partea mai puțin bună este că le lipsește soarele.


Din cauza vremii, riscul ca plantele să se îmbolnăvească rămâne ridicat.

TATIANA CĂPĂŢÂNĂ, legumicultor: Cele mai mari riscuri în perioada de toamnă sunt frigul și mucegaiul, pentru că există acest decalaj de temperatură și se formează umiditate.

 Cumpărătorii sunt de peste tot dar cei mai fideli sunt localnicii din Onițcani. Mulți preferă să-și culeaga singuri rosiile.


Legumele cultivate în serele din R. Moldova nu ajung în supermarketuri deoarece producătorii nu pot asigura cantități mari și nici nu fac față concurenței, pentru a le exporta pe piața europeană. Unii dintre ei aplică tehnologii moderne, cresc soiuri noi și este cerere mare pe piața locală.

Republica Moldova produce anual aproape 60 de mii de tone de tomate și importă peste 20 de mii de tone.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter