Economic

UE rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldovenești

UE rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldovenești

Uniunea Europeană rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele din Republica Moldova. Potrivit unui studiu al Agenţiei Naţionale de Investiţii, în ultimii zece ani, volumul exporturilor în statele UE a crescut cu 17 la sută şi constituie mai mult de jumătate din comerţul total al ţării.

În ultimul deceniu, exporturile Republicii Moldova în Uniunea Europeană au crescut – de la 48%, în 2013, la 65 la sută, în 2023. În prezent, blocul comunitar reprezintă principalul partener comercial al Chişinăului, cu 53 la sută din comerţul total.


EVOLUŢIA EXPORTURILOR ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ 2013 – 48% 2023 – 65%

Studiul Export Vision privind piața Uniunii Europene pentru agricultură și industrie alimentară arată că principalii parteneri comerciali ai Moldovei sunt România, cu 1,3 miliarde euro, ceea ce reprezintă 53% din totalul exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană. Urmează Italia, cu 240 de milioane de euro, şi Germania – 204 milioane euro.

PRINCIPALII PARTENERI COMERCIALI AI MOLDOVEI România – 1,3 miliarde de euro Italia – 240 milioane de euro Germania – 204 milioane de euro

Produsele moldovenești, cum ar fi prunele, strugurii și cireșele, au devenit tot mai prezente pe piața europeană. Moldova ocupă locul 65 printre partenerii comerciali ai UE, cu un volum de schimb de 7,2 miliarde de euro, în 2023. Studiul mai arată că 80 la sută dintre exporturile moldovenești din regiunea transnistreană sunt orientate către UE. Programul Export Vision, lansat în 2018 în cadrul Agenției de Investiții, oferă informații practice antreprenorilor care își doresc să realizeze exporturi. Pe parcursul acestor ani au fost realizate 26 de ediții ale Export Vision, la care au participat peste 700 de companii autohtone.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter