Sport

Liviu Munteanu, un pugilist din Hîncești care speră să-și construiască o carieră de succes în sport

post-img
Liviu Munteanu, pugilist

În 2019 a avut prima sa luptă oficială în boxul amator. De atunci a luptat peste 30 de runde oficiale și speră să-și croiască o carieră în acest domeniu. Este vorba de Liviu Munteanu, un tânăr din Hâncești care visează să fie primul boxer care va aduce în acest an o medalie de la Campionatul Mondial de Box

A absolvit Facultatea de Drept, însă nu se gândește să devină jurist, dar își dorește o carieră în box. E vorba despre Liviu Muntean, un tânăr de 25 de ani, care a început să practice acest sport de contact, încă din copilărie.

LIVIU MUNTEANU, pugilist amator: ”Eram mic, rotund. Aveam un prieten care practica deja și mi-a zis că, hai cu mine. De la început nu mi se dădea deloc. Eram motivat și voiam mai mult. Cu toate că i-am depășit deja pe restul”.

Acum, luptă în limitele categoriei de 90 de kilograme, totuși, masa corporală mereu îi dă bătăi de cap, înainte de competiție.

De obicei, e normal să faci greutatea cu două luni înainte, dar, știindu-mă pe mine, dar la mine sunt două săptămâni, trei. Aveam 102 kg și am ajuns la 92 în zece zile, am dat jos zece kg. Renunț mult la apă, apa o visezi, după competiție beau numai apă. Există o slăbiciune, dar când știi că trebuie să boxezi și să învingi, trece starea asta”.

Sportul de performanță presupune nu doar pregătire fizică și psihologică, de aceea, Liviu face multe de sacrificii, până să intre în ring.

În primul rând sunt emoțiile, apoi e greu cu greutatea. Să menții toate kg. Te uiți cum alții beau apă, dar tu nu poți să bei apă. Ei mănâncă aceea, dar tu nu poți să mănânci. Pe parcursul turneului, tu trebuie să reziști la toate.”

O altă problemă cu care se confruntă pugilistul, în Republica Moldova, sunt și adversarii, care, puțini sunt pe măsura lui.

Eu consider că poți să crești și cu adversari din categorie mai mică, deoarece ei au viteză, mai multă rezistență și tu te adaptezi la viteza lor, la rezistența lor. Și când ieși cu adversari din categoria ta, îți este mai ușor că te-ai obișnuit cu cei mai mici”.

Pe lângă viteza mâinilor, un alt punct forte este și mișcarea pe picioare.

Pentru categoria mea este ceva diferit. Nu toți pot să miște picioarele atât de repede la așa categorie. Tot consider că se datorează adversarilor mici”.

Înainte de competiție, face câte două antrenamente pe zi.

Mai trebuie până la campionat să mai lucrez la rezistență. După campionat vine cel mondial, în Moldova nu s-a adus niciodată medalie la box. Toți au acest vis ca să aducă medalie de acolo.”

Pentru alții, trei minute asta e puțin, dar în ring trei minute asta e foarte mult. Trebuie să fie un plan pus înainte de luptă. Trebuie să conduci acel plan cu antrenorul, altfel, dacă să faci totul din capul tău nu cam merge pe urmă.”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter