Cultură

Arta ţesutului covoarelor trecere la un alt nivel, unul digital. Un grup de meşteşugari din R. Moldova învață de la designeri internaționali tehnici noi

video

Mai mulţi meșteșugari din Republica Moldova învață tehnici digitale de la designeri internaționali, pentru a putea crea covoare unice, într-un proiect susținut de Comisia Europeană. Proiectul "Ilenele" le permit să lucreze alături de specialiști din Belgia, Spania și Germania, îmbinând tradiția cu inovația. Lucrările vor fi expuse la expoziția internaţională "Salone del Mobile" din Milano, un eveniment de prestigiu în domeniul designului.

Experți internaționali în tehnica țesutului de covoare au venit în Republica Moldova să învețe meșteșugarii locali cum pot îmbina în procesul de creaţie metodele inovate şi cele tradiţionale.

ANTONIO, grafic designer: Sunt proiectant de mașini şi designer grafic. Am participat la concurs, unde au fost mulți participanți. Am colaborat cu un artist local. Este o plăcere că am lucrat cu el. Este extraordinar.

ISABEL BERZ, dezvoltator produse IT: Este despre conectarea femeilor care trăiesc izolat diverse zone. Vrem să extinde creativitatea, conectându-le cu artiști din întreaga lume. Important pentru acest proiect este că există un spațiu unde oamenii se întâlnesc, lucrează şi creează împreună.

Cei patru participanți la proiect au învățat să facă schițe digitale ale covoarelor, o tehnică care le simplifică procesul de muncă.

INGA TULGARA, participant proiect: Noi până acum nu utilizam. Toate desenele noastre, schiţele erau făcute manual, nu erau realizate într-un program oarecare sau platformă şi asta ne uşurează foarte mult munca noastră de creaţie.

Materialele pentru covoare au fost donate de o întreprindere de textile din R. Moldova.

NICOLETA ROGAC, designer vestimentar: Atunci când creăm ceva, rămân întotdeauna anumite resturi de materie primă, pe care le-am donat în acest proiectul şi suntem fericiţi că putem contribui într-o acţiune atât de frumoasă, sustenabilă.

Scopul proiectului este de a conserva și de a promova tradiția țesutului.

ARINA FILATOVA, managerul proiectului: Facem cumva legătura aceasta între designerii internaţionali şi doamnele care practică ţesutul artistic. Este foarte important pentru noi pentru a păstra tradiţiile ţesutului artistic şi de a promova acest lucru.

Trei dintre covoarele create în cadrul proiectului vor fi expuse la "Salone del Mobile 2025" din Milano, un eveniment important pentru arhitecți, designeri, axat pe inovație și durabilitate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter