Astăzi s-a împlinit o lună de când locuitorii din regiunea transnistreană şi cei din localităţile din zona de securitate au rămas fără gaz, după ce Rusia a închis robinetul. Vestea că, în cel mai scurt timp, vor avea din nou căldură şi lumină i-a bucurat, chiar dacă ajutorul vine din Uniunea Europeană, şi nu din Rusia, aşa cum şi-a dorit majoritatea. Asistenţa UE presupune livrarea gratuită a gazelor naturale pentru malul stâng, până în data de 10 februarie. După acest termen, autorităţile constituţionale ar urma să anunţe un nou plan pentru depăşirea crizei.
Asistenţa UE presupune livrarea gratuită a gazelor naturale pentru malul stâng, până în data de 10 februarie. După acest termen, autorităţile constituţionale ar urma să anunţe un nou plan pentru depăşirea crizei.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Amplasat la doar câţiva kilometri de oraşul Tighina, satul Varniţa din raionul Anenii Noi este conectat în totalitate la reţelele de gaz şi energie electrică ale regiunii transnistrene. Astfel că de la 1 ianuarie, cei peste 4000 de locuitori din satul amplasat în zona de securitate, s-au trezit fără căldură în calorifere şi parţial fără lumină. Vestea că situaţia s-ar putea debloca datorită sprijinului oferit de Uniunea Europeană a fost primită cu sentimente împărţite.
„O noutate foarte bună! Să fiţi sănătoşi şi toată lumea. Foarte bună noutate.
- Situaţia s-a deblocat datorită suportului oferit de Uniunea Europeană.
- Eu toate momentele acestea le ştiu. Am o poziţie foarte bună faţă de Uniunea Europeană. Asta este scăparea noastră."
La Varniţa am întâlnit, astăzi, câţiva locuitori din regiunea transnistreană. Oamenii obişnuiesc să vină în localitatea din dreapta Nistrului la cumpărături.
În regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 450 de mii de oameni, dintre care peste 350 de mii deţin cetăţenia Republicii Moldova.