Extern

Serviciile de informaţii olandeze confirmă desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei în Ucraina

post-img
imagine simbol

Serviciile de informaţii ale Ţărilor de Jos confirmă că Rusia a desfăşurat cel puţin 1.500 de soldaţi din Coreea de Nord pentru a lupta de partea armatei ruse împotriva Ucrainei, a anunţat vineri ministrul olandez al apărării Ruben Brekelmans, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Serviciul militar de informaţii al Ucrainei (GUR) a anunţat joi că primele trupe din unităţi ale armatei nord-coreene trimise în Rusia sunt deja desfăşurate în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au dat declaraţii repetate despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat la rândul lor miercuri informaţia.

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean a estimat anterior la circa 3.000 numărul soldaţilor nord-coreeni trimişi în Rusia, adăugând că aceştia urmează activităţi de instrucţie pentru a fi introduşi în luptă şi au primit armament, uniforme şi acte de identitate ruseşti.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului, a anunţat joi că va analiza „cu mai multă flexibilitate” ca înainte posibilitatea de a furniza la rândul ei arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter