Social

180 de agricultori din sudul Republicii Moldova au primit semințe de grâu pentru lucrările de toamnă

180 de agricultori din sudul Republicii Moldova au primit semințe de grâu pentru lucrările de toamnă

180 de agricultori din sudul Republicii Moldova au primit semințe de grâu pentru lucrările de toamnă. Este sprijinul de urgență din cadrul unui program al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, oferit în urma demersurilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Printre primii care au primit semințele de grâu sunt 95 de agricultori din Cahul și Cantemir. Aceştia s-au ales cu pierderi de peste 70% din cauza secetei. Fermierii au benefciat de ajutor după ce au scris o cerere la direcțiile agricole raionale. Ion Pralea are 1400 de ha de teren agricol în satul Andrușul de Jos, raionul Cahul. Seceta din acest an i-a distrus cea mai mare parte a recoltei.

ION PRALEA agricultor, Cahul. „Fiecare ajutor e binevenit. Având trei ani de secetă consecutive mulți din colegii noștri sunt descurajați de a practica agricultura  mulți din ei nu au avut posibilitate să samene din lipsă de material semincer. Anul curent a fost secetos, semințele de proastă calitate”.

Sprijinul este acordat în funcție de gradul în care e afectat solicitantul. Agricultorii care au avut pierderi între 70% și 80% primesc 30 kg de semințe de grâu la un hectar. Iar cei cu pierderi între 81% și 100%, primesc 90 kg de semințe pentru un hectar.

SPRIJIN PENTRU AGRICULTORI
Sursa: madrm.gov.md
• 30 kg semințe la hectar pentru pierderi între 70%-80%, limita - 8.000 kg
• 90 kg semințe la hectar pentru pierderi între 81%-100%, limita - 8.000 kg

În total, de semințe de grâu pentru lucrările de toamnă vor beneficia 178 de producători agricoli.

VASILE ŞARBAN secretar de stat, Ministerul Agriculturii. „Este totuși un ajutor consistent mai ales în situația când producătorul agricol nu a avut ce să vândă, nu a avut mijloace financiare cu ce să cumpere semințe de grâu și cu ce să înceapă aceste sezon agricol începând cu toamna anului 2024.  Să facem viabili acești agenți economici ca ei să-și poată însămânța terenurile. Să-i asigurăm că ei vor avea de unde să-și ia acea plată pentru arendă”.

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură gestionează acest ajutor oferit fermierilor.

NICOLAE TÎLTU coordinator proiecte, FAO. „Suportul nostru este de aproximativ 400 și mai multe tone de semințe tratate și netratate, în funcție de dorința fermierilor. Soiurile sunt perfect adaptate pentru condițiile climaterice. Sunt rezistente la secetă. Sunt de reproducția întâia”.

În 2022, Ministerul Agriculturii s-a adresat Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură să creeze o platformă în care toți donatorii să poată sprijini agricultorii din R.Moldova.

Până acum, 16 mii de fermieri au beneficiat de ajutor, în diferite forme, în cadrul programului "Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice și energetice", implementat de FAO și PNUD.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter