Actualitate

România şi Republica Moldova îşi unesc forţele pentru a stimula inovarea şi digitalizarea sectorului energetic

România şi Republica Moldova îşi unesc forţele pentru a stimula inovarea şi digitalizarea sectorului energetic

România şi Republica Moldova îşi unesc forţele pentru a stimula inovarea şi digitalizarea sectorului energetic. Un Memorandum de Înțelegere a fost semnat astăzi la Chişinău, între miniştrii Energiei din cele două state. Acordul va crea inclusiv un cadru favorabil pentru startup-uri.

Acordul semnat astăzi va facilita colaborarea între cele două ministere în implementarea noilor tehnologii în domeniul energetic şi pentru a pune bazele unor finanţări de startup-uri.

SEBASTIAN BURDUJA, ministrul Energiei al României. „Pentru memorandumul pe care îl semnăm astăzi, noi am pus la punct un program. Companiile din domeniul energetic, în general, au posibilităţi, au suficiente fonduri pentru a susţine start up-uri. Le-am îndemnat să constituie un prim fond de inovare, să lansăm un apel către start up-uri, să le putem finanţa, cu sume mici la început, dar să accelerăm modelele de business şi să devină o soluţie pentru energia viitorului”.

Astfel, România şi Republica Moldova îşi doresc să identifice soluţii inovative pentru a accelera decarbonizarea sectorului. Responsabilii îşi mai propun să creeze mai multe locuri de muncă.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei al Republicii Moldova. „Noi vrem aici să facem această colaborare astfel încât să cuplăm posibilitatea de inovare din legislaţia noastră cu investiţiile care pot veni şi finanţările pe care le putem obţine prin intermediul mecanismelor create în România, pentru ca împreună să creăm, să dezvoltăm, să plasăm pe piaţă şi să accelerăm inovarea în sectorul energetic, în special pe tot ce ţine de decarbonizare”.

Printre obiectivele principale ale Republicii Moldova este decarbonizarea sectorului energetic până în anul 2050. Aceasta ar însemna inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a opri fenomenele climaterice extreme.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter