Actualitate

Omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, adus în satul Sărăteni, raionul Leova. Au fost finalizate lucrările de restaurare a necropolei unde îşi dorm somnul de veci 12 ostaşi români

Omagiu eroilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, adus în satul Sărăteni, raionul Leova. Au fost finalizate lucrările de restaurare a necropolei unde îşi dorm somnul de veci 12 ostaşi români

În ajunul Zilei Armatei Române, în satul Sărăteni din raionul Leova, s-a adus un omagiu eroilor căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial. O ceremonie solemnă a marcat finalizarea lucrărilor de restaurare a necropolei din cimitirul local unde îşi dorm somnul de veci doisprezece ostaşi români. Cei care au participat la eveniment au accentuat cât de importantă este pacea, în condiţiile în care la graniţa Republicii Moldova se poartă un război brutal şi nedrept.

Necropola a fost inchinată memoriei militarilor cunoscuţi şi necunoscuţi din Regimentul 2 Grăniceri, care şi-au pierdut viaţa în anul 1941. După slujba religioasă, rând pe rând cei prezenţi la eveniment au depus flori şi au adus un omagiu eroilor români.

DAN MIHAI DINCĂ director adjunct, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, România: „Prin instaurarea cimitirului de onoare din localitatea Sărăteni, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor din a avut în intenţie, în virtutea calităţile şi atribuţiilor regale să aducă în atenţia oamenilor un alt loc sfânt în care îşi dorm somnul de veci militari ai Armatei Române. Şi cinsteastă şi să marcheze şi aici în această localitate sacrifiul eroilor neamului românesc”.

OVIDIU VIOREL NĂFTĂNĂILĂ prim-colaborator al Ambasadei României în R. Moldova: „Este un moment cu totul şi cu totul special deoarece memoria militarilor români căzuţi pe câmpul de luptă, dar  şi a celor care nu s-au mai întors din prizonierat fac parte din istoria noastră comună. Onorarea celor căzuţi pe câmpul de luptă este o datorie pentru că nimic nu este mai important decât jertva supremă şi nimic nu face mai preţioasă libertatea de care ne bucurăm cu toţii astăzi”.

NICOLAE POPA preşedinte, raionul Leova:; „Ceea ce se întâmplă în ecinătatea noastră ne face să ne gândim cât maim ult la pace, să ne rugăm, dar pe altă partes ă facem tot posibilul să nu se mai întâmple”.

Necropola a fost restaurată cu sprijinul financiar al Oficiului Naţional pentrul Cultul Eroilor din România în parteneriat cu Agenția pentru Sțiințe și Memorie Militară din Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter