Social

Glodeni: Încă 800 de locuitori din satul Cajba au acces la apă potabilă

post-img
Glodeni: Încă 800 de locuitori din satul Cajba au acces la apă potabilă

𝐈̂𝐧𝐜𝐚̆ 𝟖𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐂𝐚𝐣𝐛𝐚, 𝐫𝐚𝐢𝐨𝐧𝐮𝐥 𝐆𝐥𝐨𝐝𝐞𝐧𝐢, 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐳𝐚̆ 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐚𝐩𝐚̆ 𝐩𝐨𝐭𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐠𝐨𝐬𝐩𝐨𝐝𝐚̆𝐫𝐢𝐢! 𝐃𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚̆ 𝐏𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 „𝐒𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧”, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐈, 𝐢̂𝐧 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐚 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭 𝐮𝐧 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐜𝐞 𝐭̦𝐢𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐮𝐧𝐞𝐢 𝐬𝐨𝐧𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐭𝐞𝐳𝐢𝐞𝐧𝐞 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐫𝐞𝐭̦𝐞𝐥𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐚𝐩𝐚̆, 𝐜𝐮 𝐨 𝐥𝐮𝐧𝐠𝐢𝐦𝐞 𝐝𝐞 𝟐,𝟔 𝐤𝐦, 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐦𝐢𝐬 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐩𝐞𝐝𝐮𝐜𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐞 𝐢̂𝐧𝐭𝐫𝐞𝐠 𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐬𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢

 Totodată, proiectul a inclus construcția unui castel de apă cu o capacitate de 50 de metri cubi, instalarea unei stații de pompare deasupra sondei arteziene, a unei stații de dezinfectare a apei, precum și amenajarea terenului din jurul turnului de apă.

 Acum, noul apeduct oferă acces la serviciile de apă pentru aproximativ 300 de gospodării (cca 800 de persoane), precum și pentru opt agenți economici din sat. Potrivit primarului Vadim Borș, satul Cajba s-a confruntat cu o lipsă acută de apă din cauza secetelor tot mai severe din ultimii ani, în special în partea de sat dinspre orașul Glodeni, unde apa dispărea din fântâni pe tot parcursul anului.

 „Dacă centrul satului și instituțiile publice erau conectate la rețeaua centralizată de apă, construită acum aproximativ 20 de ani, partea aceasta a localității nu avea deloc apă, iar accesul la apă devenise o problemă stringentă pentru localnici. O altă problemă majoră pentru gospodării era că, din cauza lipsei de apă, nu mai puteau întreține animale sau păsări, așa cum este specific moldovenilor din mediul rural. Acum, odată cu finalizarea acestui proiect, practic tot satul are apă în gospodării. Oamenii sunt foarte bucuroși că, în sfârșit, visul lor de-o viață s-a realizat, fapt pentru care aducem mulțumiri sincere autorităților statului”, a adăugat primarul.

 De asemenea, în satul Cajba, prin Programul Național „Satul European Expres”, a fost implementat un proiect care îmbunătățește accesul la gimnaziul din localitate pentru cei 115 elevi și 27 de angajați ai instituției de învățământ. Proiectul a prevăzut construcția unei platforme pietonale și instalarea unei rampe de acces care duce către gimnaziu. De spațiul amenajat și pavat se bucură acum toți locuitorii din Cajba, care participă la diverse activități culturale organizate aici. Valoarea totală a celor două proiecte realizate la Cajba se ridică la 6,4 milioane de lei, resursele financiare fiind alocate de Guvern prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Localitatea Cajba are aproximativ 1300 de locuitori, dintre care în jur de 180 sunt copii.

 Menționăm că, prin intermediul Programelor Naționale ”Satul European” și ”Satul European Expres”, în raionul Glodeni au fost implementate 29 de proiecte de dezvoltare locală, cu o valoare totală de peste 60 de milioane de lei, beneficiari direcți fiind peste 35.000 de persoane.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter