Actualitate

Peste 39 de milioane de dolari ar fi transferat Ilan Șor în Republica Moldova, în doar două luni, pentru fraudarea scrutinului prezidenţial şi a referendumului privind aderarea la UE

video

Peste 39 de milioane de dolari ar fi transferat fugarul condamnat Ilan Șor activiștilor săi din Republica Moldova, doar în septembrie și octombrie, pentru fraudarea scrutinului prezidenţial şi a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Afirmaţia îi aparţine șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu. El a mai anunţat că au fost identificate aproximativ o sută de grupuri pe Telegram unde aceşti activiști erau instruiți cum să folosească aplicația bancară prin care le veneau banii din Rusia. Nici Şor şi nici reprezentanţii partidelor afiliate lui nu au reacționat, deocamdată, la datele prezentate de poliţie.

STAND-UP RO EA, ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Din aprilie şi până pe 20 octombrie, Poliţia a reuşit să documenteze circa 1,4 milioane de tranzacții financiare prin intermediul băncii rusești Promsveazbank către cetățeni din Republica Moldova. În total au fost stabiliţi peste 138 de mii de beneficiari ai aplicaţiei mobile a instituţiei financiare ruseşti. Doar în luna septembrie au fost transferate 15 milioane de dolari, iar în octombrie 24 de milioane de dolari, bani folosiţi pentru coruperea alegătorilor”.

Poliţiştii au reuşit să identifice, deocamdată, peste 500 de persoane care ar fi beneficiat de banii trimişi ilegal din Federaţia Rusă şi au votat la comandă duminica trecută. Cele mai multe dintre ele colaborează cu anchetatorii.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „Dacă la ziua de astăzi avem persoane de contact deja cu PSB - 138 de mii şi noi vedem că această persoană nu primeşte un singur transfer, dar a avut două sau trei, echivalente pentru al doilea sau al treilea membru al familiei. Deci, noi putem face un calcul cât a fost nivelul doar prin intermediul PSB-ului. Până la scrutinul din 20, masiv transferurile au venit între data de 14 şi 17 octombrie”.

Instituţiile de securitate continuă investigaţiile şi au suspiciuni privind încercări de corupere a alegătorilor şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, de pe 3 noiembrie.

În cursul unor percheziţii desfăşurate aseară în raionul Sîngerei au fost ridicate alte circa 175 de mii de lei, bani ce urmau să se transforme în mită electorală pentru aproximativ 330 de persoane din 19 localități.

O persoană care avea rolul de coordonator al procesului de corupere a alegătorilor a fost reținută pentru 72 de ore.

VIOREL CERNĂUŢEANU, şeful Poliţiei Naţionale: „O acţiune petrecută la ziua de ieri, într-un raion din nordul Republicii, acolo unde persoanele, de fapt, au început să remunereze fizic acţiunile de corupere care au avut loc în perioada 20 şi bineînţeles , a tatonat terenul şi pentru turul doi de scrutin.  Persoana care avea rolul de coordonator pentru tot raionul, noi vedem, erau plicurile pregătite pentru toate acele 19 localităţi din raionul respectiv. Au reuşit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând încă peste 300 de persoane care să beneficieze din aceste sume de bani”.

În dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali și corupere electorală sunt vizate alte nouă persoane, aflate în arest preventiv. Pedeapsa pentru astfel de infracţiuni e de până la trei ani de închisoare. Iar cei care au acceptat mită electorală riscă amenzi până la 37.500 de lei.

Reamintim că Centrul Național Anticorupție a aplicat deja sancţiuni de aproximativ un milion de lei în 100 de cazuri de corupere electorală pasivă. Ieri, instituţia a anunţat că examina alte 350 de procesele-verbale contravenţionale de la Poliție, pentru acelaşi tip de ilegalităţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter