Politic

CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor fi trimise în străinătate. Cele mai multe vor ajunge în Italia

video

Comisia Electorală Centrală a început tipărirea buletinelor de vot pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, care vor fi trimise în străinătate. La secţiile de votare din diaspora vor ajunge peste 839 de mii de buletine, cele mai multe în Italia.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „La cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, cetățenii vor primi un singur buletin de vot. Ei vor avea de ales dacă pun ștampila în dreptul candidatului PAS, Maia Sandu, sau a reprezentantului PSRM, Alexandr Stoianoglo”.

Buletinele de vot pentru turul doi în diaspora vor avea culoarea albastru oţel. Se vor tipări aproximativ 839 de mii de buletine de vot, valoarea tirajului ridicându-se la aproape 300 de mii de lei.

ANGELICA CARAMAN preşedinte, Comisia Electorală Centrală: „Dintre acestea 768 de mii sunt în limba română, în jur de 70 de mii în limba rusă şi, ca şi în turul întâi de scrutin, avem 500 de buletine de vot în limba găgăuză. MUSCA Cele mai multe buletine de vot vor fi transmise acolo unde avem cele mai multe secţii de votare: în Republica Italiană, circa 240 de mii de buletine de vot, după care urmează Marea Britanie cu 135 de mii de buletine de vot şi în Republica Franceză, circa 94 de mii de buletine de vot”.

La al doilea tur de scrutin pentru dispora rămân neschimbate atât numărul de buletine de vot cât şi numărul de secţii electorale, inclusiv în Federaţia Rusă.

MIHAI POPŞOI ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene: „Într-adevăr au fost anumite iregularităţi, dar în pofida acestor încercări, nici măcar acele 10 mii de buletine de vot care au fost transmise (n.r. Federaţiei Ruse) nu au fost epuizate, chiar dacă am oferit încă două ore în plus. Deci acest mit despre viitoarea epuizare a buletinelor nu s-a adeverit”.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova se va desfăşura pe 3 noiembrie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter