Extern

Reacții internaționale după atacul la un complex din domeniul aparării din Turcia

video

Un atac terorist a avut loc miercuri la sediul unei companii din industria turcă de armament. Atacul a avut loc în apropiere de Ankara la Turkish Aerospace Industries, una dintre cele mai importante companii de profil din țară.

Atacatorii au fost uciși. Cel mai probabil, sunt membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, PKK, a transmis ministrul turc de Interne, relatează TVR Info.

Vă avertizăm, sunf informații și imagini care vă pot afecta emoțional.

Explozii puternice și rafale de armă au fost semnalate la zonele de acces din complexul companiei specializate în domeniul aviației, la ora la care muncitorii ieșeau din tură.

Camerele de supraveghere i-au surprins pe atacatori, care păreau să aibă un plan bine pus la punct. Unul dintre ei s-a instalat pentru a păzi intrarea.

Ministrul de Interne a venit cu un prim bilanț al victimelor. Mulți dintre răniți sunt în stare gravă.

Ali Yerlikaya, ministru de Interne, Turcia: Doi teroriști, dintre care o femeie și un bărbat, au fost neutralizați. Din păcate, dragi prieteni, avem patru martiri. Avem 14 răniți. Trei dintre răniți sunt în stare critică.

Aflat la Kazan, în Rusia, la summitul BRICS, președintele Turciei, Recep Erdogan a fost imediat informat despre cele întâmplate. La fel și gazda Vladimir Puțin.

Vlaimir Putin, președintele Federației Ruse: Aș dori să transmit condoleanțe cu privire la atacul terorist – mass-media relatează despre un atac terorist în Turcia. Știți ce părere avem despre acest lucru. Condamnăm orice manifestare de acest gen, indiferent de motivații.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: Vă mulțumesc în mod special pentru condoleanțe. Condamn acest atac terorist odios și chem mila lui Allah pentru martirii noștri.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a condamnat atacul și a declarat că alianța este alături de Turcia. Casa Albă a reacționat prin vocea comunicatorului pe probleme de securitate națională.

John Kirby, consilier comunicare, securitate naţională, Casa Albă: Rugăciunile noastre sunt alături de toți cei afectați și de familiile lor și, bineînțeles, alături de poporul turc în aceste momente dificile. Autoritățile turce, așa cum au subliniat, investighează acest act că pe un posibil atac terorist. Și, deși nu cunoaștem încă motivul sau cine se află exact în spatele acestui atac, condamnăm cu fermitate actul de violență.

Si Uniunea Europeană a „condamnat ferm” miercuri atacul mortal comis de „terorişti” împotriva sediului unei companii din industria de apărare a Turciei, lângă Ankara, atac care s-a soldat cu cinci morţi şi 22 de răniţi, potrivit unui nou bilanţ, relatează AFP.

„Astăzi, sediul unei companii turce de aviaţie a fost atacat de terorişti şi există morţi şi răniţi”, a declarat pe platforma X şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. „Condamnăm ferm terorismul în toate formele sale”, a continuat el, asigurând Turcia de „solidaritatea” UE.

Franţa a condamnat, de asemenea, atacul „terorist” din Turcia, lângă Ankara, potrivit unui comunicat al Ministerului francez al Afacerilor Externe.

"Franţa condamnă atacul terorist comis astăzi lângă Ankara”, a declarat ministerul, reafirmându-şi „solidaritatea cu Turcia şi angajamentul său de a lupta împotriva terorismului cu aceasta”

Potrivit Ministerului de Interne de la Ankara, modul de operare este specific Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Anchetatorii lucrează acum la stabilirea identității atacatorilor. Aseară, forțele aeriene ale Turciei au efectuat mai multe lovituri în nordul Irakului și în nordul Siriei. Au fost distruse 32 de ținte ale PKK, a anunțat Ministerul Apărării.

Turkish Aerospace Industries este una dintre cele mai importante companii din domeniul apărării și aviației din Turcia. Aici sunt produse elicoptere civile, militare și este dezvoltat primul avion de luptă autohton al țării, KAAN.

Compania este deținută de Fundația forțelor armate turce și de guvern, compania are peste 10 000 de angajați.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter