Justiție

LIVE. UPDATE: Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu: „Peste 138 mii de persoane au primit transferuri financiare pentru coruperea sistemului electoral”

post-img
imagine

Briefing de presă susținut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu

UPDATE: Șeful IGP a declarat că prin sistemul de corupere PSB Bank, creat de grupul criminal organizat Șor, coruperea alegătorilor a început din luna aprilie: „Creșterea sistemului de corupere prin PSB Bank, prin transferuri bancare din Federația Rusă, a început practic la finele primăverii, atunci când diferite alte forme de transfer a mijloacelor financiare pe teritoriul R. Moldova erau documentate de organele de drept. Dacă noi credem că procesul de corupere a început în luna septembrie, ne înșelăm amarnic. Doar pe parcursul lunii octombrie, poliția a reușit să documenteze și să sisteze activitatea a 97 de grupe de pe platforma Telegram, unde erau instruite și pregătite persoanele pentru a intra în posesia platformei PSB ca să beneficieze de transferuri financiare. Prin această platforma s-a reușit ca schimb de date, documentarea a peste 1400000 tranzacții și doar în sistemul operatorilor de telefonie, numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank în R. Moldova au fost 138 448 de utilizatori documentați până la ziua de ieri. La moment de desfășoară și alte acțiuni procesuale.”

Potrivit datelor, în luna septembrie organele de drept au documentat transferuri de până la 15 mln de dolari, iar în luna octombrie - 39 mln de dolari.

Conform declarațiilor lui Cernăuțeanu, formele tradiționale de corupere simplă prin curieri și alte persoane, există și în prezent. În acest context, doar în ziua de ieri într-un raion din nordul Republicii, au fost identificate persoane care au început să remunereze fizic actiunile de corupere care au avut loc în data de 20 octombrie și cele care ar urma pentru turul 2 de scrutin.

„În contextul perchezitiilor de ieri, o persoana cu rol secund a mers la conlucrare cu organele de drept. Persoana care avea rolul de coordonator, avea plicurile pregatite pentru 19 localitati din raionul respectiv, a reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 persoane, urmând încă peste 300 persoane care să benficieze de aceste sume de bani, ” a declarat Viorel Cernăuțeanu.

Șeful Poliției îndeamnă cetățenii să fie responsabili, să conlucreze cu organele de drept și să raționalizeze riscurile și consecințele corupției. Amenzile pentru astfel de încălcări variază între 25 000 și 37 500 de lei.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter