Actualitate

24 octombrie - Ziua mondială a dezvoltării informaţionale

post-img
imagine simbol

O parte esenţială a activităţii de dezvoltare constă în mobilizarea opiniei publice atât în ţările în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate, în sprijinul obiectivelor şi politicilor stabilite. Guvernele ţărilor mai avansate trebuie să continue şi să-şi intensifice eforturile de a aprofunda înţelegerea publică a naturii interdependente a eforturilor de dezvoltare şi a necesităţii de a asista ţările în curs de dezvoltare în accelerarea progresului lor economic şi social. În mod similar, guvernele ţărilor în curs de dezvoltare trebuie să continue să informeze populaţia cu privire la beneficiile şi eforturile implicate şi să participe pe deplin la atingerea scopurilor şi obiectivelor de dezvoltare, evidenţiază Organizaţia Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres.

Mobilizarea opiniei publice trebuie să fie în principal responsabilitatea organismelor naţionale. Guvernele pot lua în considerare înfiinţarea de noi organisme naţionale sau consolidarea celor existente menite să mobilizeze opinia publică, ca măsură pe termen lung, pentru a da o orientare amplificată de dezvoltare a curriculei educaţionale.

Rolul Organizaţiei Naţiunilor Unite a fost acela de a sprijini diferitele mijloace de informare naţionale, în special prin furnizarea de informaţii de bază adecvate pentru mass-media, indică https://www.un.org/.

În 1972, Adunarea Generală a stabilit această zi pentru a atrage atenţia lumii asupra problemelor de dezvoltare şi asupra necesităţii de a consolida cooperarea internaţională pentru a le rezolva. Adunarea a decis ca data să coincidă cu Ziua Naţiunilor Unite, 24 octombrie, care a fost şi data adoptării, în 1970, a Strategiei Internaţionale de Dezvoltare pentru cel de-al doilea Deceniu al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Adunarea a considerat că îmbunătăţirea difuzării informaţiilor şi a mobilizării opiniei publice, în special în rândul tinerilor, ar duce la o mai mare conştientizare a problemelor dezvoltării, promovând astfel eforturile în sfera cooperării internaţionale pentru dezvoltare.

Începând cu anii 1970, guvernele s-au dedicat obiectivelor fundamentale consacrate în Carta Naţiunilor Unite de a crea condiţii de stabilitate şi bunăstare şi de a asigura un nivel minim de trai în concordanţă cu demnitatea umană prin progres şi dezvoltare economică şi socială. Lansarea Primului Deceniu al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1961 a marcat un efort major la nivel mondial de a da substanţă concretă acelui angajament solemn. De atunci, au continuat încercările de a adopta măsuri în acest scop.

Obiectivul final al dezvoltării trebuie să fie acela de a aduce o îmbunătăţire susţinută a bunăstării individului şi de a oferi tuturor beneficii. Dacă privilegiile necuvenite, extremele dintre bogăţie şi nedreptatea socială persistă, atunci dezvoltarea eşuează în scopul ei esenţial. Comunitatea internaţională trebuie să facă faţă provocării epocii actuale a oportunităţilor fără precedent oferite de progresele ştiinţifice şi tehnologice, astfel încât acestea să poată fi împărtăşite în mod echitabil de toate ţările şi, la rândul lor, să contribuie la dezvoltarea economică accelerată în întreaga lume, subliniază ONU.

Potrivit documentului ''World Economic Situation and Prospects as of mid-2024'', publicat la 24 mai 2024 pe https://desapublications.un.org/, perspectivele economice globale s-au îmbunătăţit din luna ianuarie, economiile importante evitând o scădere severă, reducând inflaţia fără a creşte şomajul. Cu toate acestea, perspectivele sunt doar prudent optimiste. Ratele dobânzilor mai mari pentru mai mult timp, provocările legate de sustenabilitatea datoriilor, tensiunile geopolitice continue şi riscurile climatice din ce în ce mai ameninţătoare continuă să ridice probleme pentru creştere, ameninţând decenii de câştiguri în materie de dezvoltare, în special pentru ţările cel mai puţin dezvoltate şi statele insulare mici în curs de dezvoltare.

Conform situaţiei şi perspectivelor economice mondiale de la jumătatea anului 2024, economia mondială este acum proiectată să crească cu 2,7% în 2024 (+0,3 puncte procentuale faţă de prognoza din ianuarie) şi 2,8% în 2025 (+0,1 puncte procentuale faţă de prognoza ianuarie). Revizuirile în creştere reflectă în principal o perspectivă mai bună în Statele Unite, unde cele mai recente prognoze indică o creştere de 2,3% în 2024, şi în câteva economii mari emergente, în special Brazilia, India şi Federaţia Rusă. Perspectivele pentru China arată o mică creştere, estimată la 4,8% în 2024. Pe de altă parte, perspectivele economice pentru Africa s-au deteriorat de la ultima ediţie, creşterea preconizată fiind redusă cu 0,2 puncte procentuale pentru 2024, indicând un impact negativ pentru multe dintre statele sărace. În medie, creşterea globală în următorii ani este de aşteptat să rămână sub media de 3,2% înregistrată în perioada 2010-2019, mai arată sursa citată.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter