Extern

Un tribunal rus a dispus arestarea în lipsă a unui jurnalist român, care a intrat pe teritoriul ocupat de Ucraina în Kursk

post-img
Kursk

Un tribunal rus a dispus joi arestarea în lipsă a jurnalistului român Mircea Barbu, acuzat că a intrat împreună cu trupele ucrainene în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu într-o ofensivă surpriză lansată pe 6 august, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Cetăţeanul român Mircea Barbu, împreună cu persoane neidentificate venite de pe teritoriul Ucrainei, a intrat în Federaţia Rusă cu obiectivul de a realiza un reportaj despre invazia ucraineană din 6 august 2024 în districtul Sudja al regiunii Kursk", semnalează tribunalul Leninski din Kursk într-un comunicat.

Împotriva jurnalistului român, deja dat de autorităţile ruse în urmărire internă şi internaţională, a fost formulată acuzaţia de trecere ilegală a frontierei de stat ruse, pentru care este pasibil de o condamnare de până la cinci ani de închisoare în Rusia. Măsura arestului preventiv va fi aplicată în urma reţinerii pe teritoriul rus sau a extrădării dintr-o ţară terţă, mai menţionează acelaşi tribunal.


Mircea Barbu, care lucrează pentru HotNews.ro, este al 15-lea jurnalist pe numele căruia autorităţile ruse au emis un mandat de arestare după lansarea ofensivei ucrainene în provincia rusă de graniţă Kursk.


Cel mai recent caz de acest fel a fost anunţat pe 11 octombrie, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a deschis un dosar penal împotriva jurnalistului Nick Paton Walsh, angajat al postului american de televiziune CNN.


Moscova a avertizat anterior că ţine evidenţa tuturor trecerilor ilegale ale frontierei sale de către ziariştii străini şi că nu va lăsa fără răspuns aceste acţiuni, amintindu-le totodată reprezentanţilor presei străine că au nevoie de o acreditare din partea Ministerului de Externe rus pentru a-şi desfăşura activitatea în Rusia.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter