Extern

VIDEO. Schimbările climatice au făcut prăpăd în Grecia

video

Sezonul estival din acest an a însemnat pentru Grecia „cel mai dificil an din punctul de vedere al climei din ultimii 40 de ani”, conform autorităților elene, relatează tvrinfo.ro.

Și ne referim la ceea ce unii dintre voi ați trăit pe propria piele. Incendiile de vegetație au devastat mii de hectare de terenuri, fiind unul dintre cele mai grele episoade climatice din istoria recentă a țării.

Canicula extremă, combinată cu vânturi puternice, a transformat multe regiuni în capcane periculoase, punând autoritățile la grea încercare și mobilizând resurse uriașe pentru stingerea incendiilor.

Așadar, Grecia a înregistrat o creștere semnificativă a incendiilor forestiere, ajungând la 9.101 cazuri, comparativ cu 7.163 în anul precedent, potrivit premierului elen. Adică o creștere de peste 27%. Aflată într-o zonă considerată de oamenii de știință drept un „punct fierbinte” al schimbărilor climatice, Grecia este obișnuită cu valuri de căldură și incendii de vegetație în fiecare vară.

Totuși, aceste fenomene extreme s-au intensificat considerabil în ultimii ani, și ne arată tuturor impactul sever al schimbărilor climatice asupra regiunii mediteraneene.

Și ca să vedem cum a arătat ultima perioadă pentru eleni, la sfârșitul lunii septembrie 2024, un incendiu de amploare a mistuit aproximativ 6.500 de hectare de pădure și teren agricol în apropierea orașului Corint, în sudul Greciei.

Cu un an înainte, în 2023, incendiile de vegetație din Grecia au cauzat moartea a peste 20 de persoane. Unul dintre cele mai devastatoare incendii din acea perioadă a avut loc în parcul național Dadia, fiind considerat cel mai distructiv din istoria Uniunii Europene.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter