Actualitate

Grupul de lucru responsabil de politica regională din acquis-ul comunitar își consolidează capacitățile cu sprijinul experților din Polonia

post-img
instruiri

Grupul de lucru responsabil de Capitolul 22 „Politica regională și coordonarea instrumentelor structurale” a participat la un atelier de lucru dedicat politicii de coeziune a Uniunii Europene, în contextul pregătirii autorităților naționale pentru screening-ul bilateral cu Comisia Europeană.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, atelierul are drept obiectiv sprijinirea activității grupurilor de lucru în procesul de aderare la Uniunea Europeană și fortificarea capacităților instituționale în ceea ce privește coordonarea politicii regionale și a instrumentelor structurale.

Secretarul de stat în domeniul dezvoltare regională, Ana Mardare, care este și președintele Grupului de lucru, a prezentat acțiunile planificate pentru Capitolul 22, incluse în Planul Național pentru Aderare, tematica viitoarelor prezentări de țară și viziunea strategică privind politica de coeziune.

„Organizarea acestui eveniment vine în sprijinul facilitării discuțiilor despre prioritățile strategice, domeniile conexe politicii de coeziune, rolul instituțiilor care vor fi responsabile de gestionare a fondurilor europene, dar și despre dezvoltarea capacităților administrative. Pentru țara noastră, acest schimb de experiență este important și ne ajută în tot acest proces de armonizare a legislației naționale la cea europeană în domeniu”, menționează Ana Mardare.

Instruirea a fost susținută de o echipă de experți și profesioniști în domeniu din Polonia, care a prezentat Grupului de lucru o analiză a experienței Poloniei în negocierile de aderare la UE, cu accent pe politica de coeziune și instrumentele structurale. Mai exact, a fost prezentat sistemul juridic și instituțional al politicii de coeziune din Polonia, cel de cooperarea teritorială europeană ca instrument al politicii de coeziune a UE, dar și sistemul de audit asociat politicii de coeziune și rolul autorităților de management.

Consolidarea capacităților membrilor Grupului de lucru 22 va continua în luna noiembrie, cu o vizită de studiu în Polonia la diverse instituții implicate în implementarea politicii de coeziune a UE. 

Evenimentul a fost desfășurat în perioada 22-23 octombrie, în parteneriat cu Ministerul Fondurilor de Dezvoltare și Politicii Regionale din Republica Polonă, în cadrul proiectului „Suport pentru administrația publică din Moldova în procesul de integrare în UE în domeniul gestionării fondurilor europene” susținut de Polish Aid. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter