Actualitate

R. Moldova și UE își consolidează relațiile de cooperare în cercetare și inovare prin Programul-cadru „Orizont Europa”

post-img
imagine simbol

Consolidarea cooperării în domeniile cercetării și inovării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prin intermediul Programului-cadru „Orizont Europa” a fost subiectul central al celei de-a treia ședințe a Comitetului comun pentru cercetare și inovare RM-UE, care a avut loc la Chișinău. Scopul acestor întruniri este de a susține excelența în știință, contribuind astfel la dezvoltarea domeniul în Republica Moldova.

Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării Adriana Cazacu, a vorbit în cadrul evenimentului despre importanța implicării organizațiilor din Republica Moldova în Programul-cadru „Orizont Europa”. „Programul reprezintă nu doar o platformă prin care putem accesa fonduri europene valoroase, dar și o oportunitate strategică pentru dezvoltarea și pentru consolidarea parcursului de integrare europeană a țării. Datorită parteneriatului, organizațiile și instituțiile de cercetare beneficiază de colaborare cu parteneri europeni, schimbând idei, inovații și bune practici”, a spus Adriana Cazacu.

 

Prezentă la eveniment, Anne Haglund-Morrisey, șef adjunct al Unității pentru cooperare internațională din cadrul Directoratului-General pentru cercetare și inovare al Comisiei Europene, a subliniat suportul pe care Comisia Europeană continuă să-l ofere Republicii Moldova pentru a crește participarea în cadrul Programului „Orizont Europa”. Oficialul european a menționat că la moment Republica Moldova a semnat 51 de granturi în cadrul Programului, cu o valoare totală de 5,63 mil euro oferiți de UE. De asemenea, a îndemnat cercetătorii din țara noastră să continue tendința pozitivă de participare și să aplice la apelurile și oportunitățile oferite de Programul „Orizont Europa”.

 

Potrivit Ministerului Educației, în acest an a fost aprobat Programul național de specializare inteligentă al Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 „Smart  Moldova”, țara noastră devenind primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care are un asemenea document aprobat.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter