Actualitate

Astăzi au continuat investigațiile și perchezițiile într-un dosar de corupere electorală și finanțară ilegală a unor partide politice

Astăzi au continuat investigațiile și perchezițiile într-un dosar de corupere electorală și finanțară ilegală a unor partide politice

Instituțiile de drept din Republica Moldova continuă investigaţiile şi perchezițiile într-un dosar de corupere electorală și finanțare ilegală a unor partide politice din partea grupărilor criminale afiliate condamnatului fugar Ilan Şor. Reporterul TVR Moldova, Angelina Ungureanu, ne spune unde au avut loc descinderile şi ce dovezi au ridicat oamenii legii.


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Centrul Național Anticorupție a efectuat percheziții în Chișinău și în mai multe localități din raioanele Orhei, Rezina și Nisporeni. Descinderile s-au desfăşurat într-un dosar privind finanțarea ilegală a unor partide politice și coruperea electorală din partea grupului criminal organizat Şor. Potrivit anchetatorilor, mai multe persoane ar fi acceptat și primit bani pentru susținerea unor formațiuni și persoane politice, afiliate fugarului, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, dar și pentru a compromite alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Ofițerii CNA au descoperit  mai multe discuții pe aplicațiile mobile, dar și obiecte care demonstrează implicarea și participarea activă a unui grup de persoane la acțiunile de corupere electorală și finanțare ilegala a partidelor. Deocamdată nu se cunoaște numărul celor vizați și dacă până acum sunt și rețineri. Reprezentanții CNA susțin că vor veni cu detalii la finalul acțiunilor de urmărire penală.

Între timp, reprezentații instituţiilor de forţă anunţă că femeia din Sîngerei, care avea rolul de a coordona procesul de corupere a alegătorilor, a fost plasată pentru 20 de zile în arest preventiv. Aceasta a fost reţinută miercuri seara, iar în urma percheziţiilor au fost găsiţi circa 175 de mii de lei. Potrivit poliției, banii urmau să fie repartizați la peste 330 de persoane din 19 localități din raionul Sîngerei.


Tot astăzi, în spaţiul public a apărut o listă cu numele a mii de persoane din mai multe raioane din ţară, care ar fi participat la fraudarea alegerilor prezidenţiale în schimbul banilor trimişi de la Moscova. Poliţia naţională nu confirmă şi nici nu infirmă lista respectiva, dar urmează să verifice aceste date. Redacţia TVR MOLDOVA a verificat numele unor persoane din câteva localităţi şi s-a confirmat că acestea au fost sau sunt afiliate grupării ŞOR.”

ANDREI CURĂRARU, expert în politică şi securitate, Watchdog: „Aceste informaţii vor continua şi toți cei circa 300 de mii de oameni care fost implicați în schema de corupţie a lui Şor vor fi daţi publicităţii. Singura soluție pe care o are fiecare cetăţean responsabil este să facă un autodenunț care ii scuteşte de răspunderea penală sau contravenţională. Colaborarea cu organele de drept garantează că nu veţi avea de suferit. În acelaşi timp, pentru acei procurori şi judecători care obstrucţionează actul de justiţie in acest caz extrem de important, avem un mesaj. O ţară întreagă este cu ochii pe voi.”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter